Primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, va fi înmormântat azi, 16 septembrie. Primele funeralii ale unui președinte în istoria Republicii Moldova vor fi organizate cu onoruri de stat.
Toți cei care vor să-și ia rămas bun și să aducă un ultim omagiu președintelui Mircea Snegur o pot face azi la Palatul Republicii, începând cu ora 10:00. Tot acolo, va începe ceremonia de înmormântare, de unde cortegiul va porni spre Cimitirul Central din Chișinău, din strada Armenească.
Ziua de sâmbătă, 16 septembrie, a fost declarată zi de doliu național. În această zi, în toate localitățile din țară, precum și în misiunile diplomatice și consulare ale Republicii Moldova de peste hotare, va fi arborat în bernă drapelul de stat al Republicii Moldova. Iar la ora 12:00, se va cinsti memoria președintelui Mircea Snegur, prin păstrarea unui moment de reculegere.
Ceremonia funerară va avea loc în sala mare a Palatului Republicii între orele 10:00 și 12:00. După care, la Palatul Republicii va avea loc un miting de doliu. Cortegiul funerar va porni la ora 13:00 și va face două opriri la Președinția Republicii Moldova și în Piața Marii Adunări Naționale, pentru un omagiu primului președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur. Apoi, cortegiu funerar se va deplasa spre Cimitirul Central din strada Armenească.
Televiziunea publică va transmite funeraliile în direct.
Pentru organizarea funeraliilor primului președinte al Republicii Moldova a fost constituită, prin decret prezidențial, o comisie de stat.
„A pledat cu certitudine și verticalitate pentru limba română și tricolor – valori ce au unit oamenii în gândire și în simțire, adunându-i în Piața Marii Adunări Naționale în momentele cruciale ale istoriei. Discursul Președintelui în fața oamenilor, în ziua de 27 august 1991, a conferit încredere în viitorul liber și democratic al țării noastre”, se menționează în necrologul publicat pe site-ul Președinției.
Născut la 17 ianuarie 1940 în satul Trifănești, județul Soroca, Snegur a devenit președinte al RSS Moldova la 3 septembrie 1990, fiind numit în funcție de Sovietul Suprem al fostei republici sovietice, după o carieră în Partidul Comunist.
Ca președinte al Prezidiului Sovietului Suprem al RSSM, sprijinea, un an mai devreme, la 31 august 1989, proclamarea limbii române în calitate de limbă de stat.
A condus Republica Moldova spre independența proclamată la 27 august 1991, iar apoi, în timpul conflictului armat de pe Nistru, din 1992, încheiat printr-o înțelegere semnată de Snegur cu președintele Federației Ruse, Boris Elțîn, pe 21 iulie 1992.
Mircea Snegur a decedat pe 13 septembrie, la ora 23.30 la vârsta de 83 de ani.
(Sursa: Moldova.europalibera.org)