S-a dublat numărul pacienţilor cu etilism acut prezent în urgenţă, în pandemie, avertizează medicii. Majoritatea sunt pacienţi COVID pozitiv. În plus, continuă să apară cazuri de intoxicaţii cu alcool toxic. Ieri, un pacient a murit din această cauză, iar altul se află în comă la Terapie Intensivă, scrie ziaruldeiasi.ro.
Un bărbat de 48 de ani şi-a pierdut viaţa ieri, după ce a consumat o cantitate mai mare de alcool. Băutura se pare că era contrafăcută, conţinând mai mulţi compuşi toxici. Bărbatul din comuna Schitu Duca suferea şi de infecţia cu SARS COV 2.
“Ne surprind în continuare cazurile care au suspiciunea de intoxicaţie cu alcool toxic. Suntem în România anului 2022 şi, în continuare, se consumă alcool din surse absolut necontrolate, care poate duce şi la deces. Am avut în această dimineaţă (ieri – n.r.) un pacient COVID pozitiv, 48 de ani, care a dezvoltat o insuficienţă respiratorie, dar a cărui cauză nu credem că este infecţia cu SARS COV 2.
Deşi prezentă, nu aceasta a agravat starea pacientului ci posibil o intoxicaţie acută cu alcool toxic şi cu etanol. A dezvoltat stop cardiorespirator. La rescucitare, prima dată a existat răspuns cu revenirea pulsului, a doua oară însă a fost fără răspuns. Cazul va fi confirmat de Medicina Legală, dar este însă dramatic, pentru că în anul 2022 se poate muri din această cauză”, a spus Diana Cimpoeşu, coordonator UPU/SMURD Iaşi.
La doar câteva ore distanţă, un alt pacient, dintr-o altă comună din judeţ a fost internat în comă, din acelaşi motiv. Diagnosticul, acelaşi: intoxicaţie cu alcool, plus COVID 19.
“Avem un al doilea pacient în stare gravă. E vorba despre un bărbat de 58 de ani, adus de la domiciliu în stare de comă. Iniţial s-a pus starea lui doar pe seama intoxicaţiei acute cu etanol, însă, din analizele paraclinice, a reieşit şi posibilitatea unui alcool toxic. S-a confirmat suspiciunea medicului nostru. Etilenglicolul este cauza stării de comă, cu afectarea mai multor sisteme şi organe. Pacientul are în continuare nevoie de Terapie Intensivă. În plus, în urma testării s-a confirmat statusul COVID”, a adăugat Diana Cimpoeşu.
Din poveştile medicilor, ambii pacienţi au familie, au venituri, casă, şi aveau toate şansele de a avea o viaţă aproape normală. În acelaşi timp, tot medicii au constat că pandemia a dus şi la o creştere a consumului de alcool în rândul populaţiei, numărul celor cu etilism acut dublându-se.
„Din păcate, partea asta de prevenţie pe consumul de etanol, şi mai ales cu alcool din surse necontrolate, cu posibilitatea de a fi alcool toxic, care prezintă un risc foarte mare, nu se prea face, deşi acest fel de intoxicaţie care poate duce la deces este încă prezentă în viaţa ieşenilor”, a mai spus Diana Cimpoeşu.
De regulă, pacienţii cu etilism acut ajung în diverse medii, în baruri, unde nu poartă mască şi nu păstrează distanţa fizică.
„Dacă au şi COVID, alcoolul nu poate să le facă decât rău, pentru că influeţează tratamentul, afectează starea lor, şi nu în bine. Alcoolul în exces este contraindicat în general , la toate bolile, şi chiar pentru un organism sănătos, cu atât mai mult în COVID, pentru că afectează căile respiratorii“, a adăugat Diana Cimpoeşu.
Potrivit unui raport realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în perioada 2019-2021, consumul de alcool plasează România pe locul 2 în Europa, după Republica Moldova.