Elevii din 630 de unităţi de învăţământ din judeţul Iaşi vor învăţa în această săptămână, în perioada 2-4 iunie, conform scenariului verde, doar 19 unităţi din şase unităţi teritorial-administrative aflându-se în acest moment în scenariul galben.
Scenariile de funcţionare ale unităţilor de învăţământ din judeţ au fost aprobate la finalul săptămânii trecute de către Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi, după ce consiliile de administraţie ale unităţilor de înăţământ au transmis către Inspectoratul Şcolar Judeţean, pe baza incidenţei epidemiologice, propunerile de scenarii. Pe baza avizului Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi şi al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, scenariile au fost ulterior aprobate, scrie ziaruldeiasi.ro.
Deciziile consiliilor de administraţie au avut la bază incidenţa epidemiologică de pe data de 28 mai, la nivelul judeţului, dintr-un total de 98 de unităţi teritorial-administrative, 92 fiind în scenariul 1 (verde) şi 6 în scenariul 2 (galben).
Incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1.000 de locuitori doar în localităţile Bălţaţi, Ciohorăni, Costeşti, Cozmeşti, Cucuteni, Mădârjac. Comparativ cu săptămâna trecută, incidenţa epidemiologică s-a modificat în 4 unităţi teritorial-administrative. Astfel, în una dintre acestea a coborât sub incidenţa sub 1/1.000 de locuitori, iar în trei unităţi incidenţa a depăşit 1/1000 de locuitori, trecându-se în scenariul 2.
Consiliile de Administraţie ale unităţilor de învăţământ din unităţile administrativ-teritoriale în care se modifică incidenţa epidemiologică au transmis Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi propunerile de scenarii. Pe baza avizului Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi şi al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţene, propunerea Consiliilor de Administraţie a fost înaintată spre aprobare Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi.
În acest moment există doar două scenarii de funcţionare a şcolilor, în cazul incidenţei de sub 1/1.000 de locuitori elevii din acele localităţi participând zilnic, cu prezenţă fizică în unităţile de învăţământ, indiferent de ciclul de învăţământ sau de clasă, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie. Scenariul 2 presupune participarea zilnică, cu prezenţă fizică în unităţile de învăţământ, a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a şi a celor din anii terminali din învăţământul profesional şi postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, şi participarea zilnică, în sistem online, a elevilor din celelalte clase sau ani de studiu.