Dan Lungu, scriitor și senator USR de Iași, atrage atenția asupra faptului că din ce în ce mai mulți jurnaliști declară în spațiul public faptul că Ministerul Sănătății și autoritățile competente interzic medicilor să colaboreze cu presa, împiedicându-i pe aceștia să-și practice meseria. Astfel, Dan Lungu solicită autorităților transparență totală în ceea ce privește criza medicală actuală provocată de creșterea numărului de cazuri de COVID-19 și stoparea acestor practici care stau în calea accesului la informații de interes public.
„Astăzi s-au făcut publice, după o lungă perioadă, primele raportări de cazuri diagnosticate pe județe și sper ca acestea să fie actualizate zilnic. În astfel de vremuri, reprezentanții autorităților trebuie să înțeleagă limpede că cifrele ascunse sau interzicerea accesului la informații sau surse nu fac decât să mărească panica în rândul populației. Jurnaliștii trebuie să-și continue demersurile, să meargă pe teren și să își ducă la îndeplinire misiunea – aceea de a informa publicul larg.
Faptul că toate informațiile sunt centralizate de Grupul de Comunicare Strategică și livrate o singură dată pe zi nu pare să funcționeze ideal – numărul decesurilor raportate mult prea târziu, Direcțiile de Sănătate care amenință medicii cu dosare penale, mesajele disperate ale medicilor și asistenților medicali care scriu pe rețelele de socializare nemulțumirile și strigătele lor de ajutor – toate ar trebui să-i pună pe gânduri pe reprezentanții ministerului și să-i facă să înțeleagă că modul sănătos de funcționare nu este unul care implică cenzura sau monopolul asupra tuturor datelor și cifrelor.
Solicit, pe această cale, să reconsidere felul în care informează populația, să lase presa să-și facă treaba și să oprească, prin transparență completă, valul de panică și de conspirații care se mărește pe zi ce trece”, a menționat Dan Lungu.
Pentru asigurarea acestei transparențe, printre demersurile pe care autoritățile ar trebui să le facă se numără: prezentarea numărului de teste realizate zilnic în fiecare județ, cât și la nivel național, prezentarea nivelului real de pregătire al spitalelor și a necesarului care lipsește din fiecare unitate, centralizarea tuturor donațiilor primite de fiecare spital în parte din partea persoanelor fizice, companiilor și organizațiilor neguvernamentale și actualizarea zilnică a tuturor acestor date cu acuratețe.