În prezent, pe timpul stării de alertă, în spații închise este obligatoriu să purtăm masca de protecție, care să ne acoperă gura și nasul. Deși nu a fost alegerea noastră, totuși mulți din noi am considerat că autoritățile au dreptate; există locuri în care este necesar acest lucru. Măștile de protecție trebuie purtate sistematic din cauza faptului că regulile de distanțare socială nu se respectă și deci nu pot fi garantate.
Nu este suficient să purtați mască, trebuie să vă spălați și pe mâini!
Guvernul ne încurajează să purtăm măști de protecție când ieșim din casă,pentru că astfel putem să ne protejăm sănătatea; ele ne împiedică să ne infectăm de la alți oameni (care ar putea fi bolnavi asimptomatici). Cei care sunt sănătoși, trebuie să poarte o mască de protecție pentru a avea grijă să nu se infecteze de la o persoană ce are coronavirus. Cei care tușesc sau strănută (acestea ar putea fi simptome de coronavirus) sunt obligați să poarte masca pentru a nu-i infecta pe cei din jur. În ambele situații, măștile sunt eficiente dacă sunt respectate și celelalte reguli, cum ar fi spălarea mâinilor.
Persoanele care poartă o mască, trebuie să știe cum să o folosească în mod corect și să o înlocuiască după o perioadă de timp. De asemenea, contează ce tip de mască se alege; aceasta trebuie să aibă dimensiunea potrivită feței persoanei care o poartă. Înainte de a aplica masca, trebuie spălate mâinile. Foarte important este ca masca să fie perfect curată. Banda metalică trebuie să fie în partea de sus, deasupra nasului, pentru a asigura etanșeitatea. Întotdeauna se verifică integritatea măștii, înainte de a fi purtată. Ea se aplică corect, astfel încât să acopere nasul, gura și bărbia.
Masca împiedică o persoană să pulverizeze picături foarte mici în jur atunci când vorbește, strănută sau tușește, picături care ar putea conține virusul. Prin urmare, masca protejează alți oameni de a se infecta de la acea persoană care o poartă, în cazul în care ar avea coronavirus. Dacă toți oamenii ar purta măști atunci cu toții am fi mai bine protejați.
Respectarea măsurilor de igienă și purtarea măștilor în afara casei, de exemplu la magazine, la cumpărături este necesară pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Ideea este ca cei infectați (și care probabil nu știu asta, fiind asimptomatici) să poarte măști și astfel să fie împiedicați să transmită virusul și altor persoane sănătoase.
Atât din perspectiva epidemiologică, cât și din punct de vedere medical, al cercetărilor clinice, s-a demonstrat că purtarea corectă a unei măști de protecție poate preveni în mod eficient răspândirea coronavirusului.Există studii ale cercetătorilor în acest sens, care confirmă faptul că masca poate reduce riscul de infecție.
Conform unui studiu realizat de cercetători, măștile utilizate corect pot reduce cu 80% riscul ca o familie să se infecteze de virusul gripal, dacă unul dintre membrii acestei familii are gripă. Acest lucru a fost demonstrat și prin alt studiu realizat pe un număr de 400 de pacienți diagnosticați cu gripă. Rezultatele studiului au arătat că familiile acestor pacienți s-au spălat frecvent pe mâini și au purtat măști chirurgicale de unică folosință. În acest fel s-a redus riscul ca ele să sufere de gripă cu 70%.
Cele mai folosite în prezent sunt măștile de unică folosință, care sunt simple și se pot cumpăra din farmacie sau de la magazinele de aparatură medicală. Acestea când se poartă formează un fel de barieră în jurul gurii și nasului purtătorului. În acest fel el va fi protejat de potențialii contaminanți din mediul înconjurător. Astfel de măști sunt de diferite grosimi și sunt destul de eficiente.
Oamenii poartă de asemenea și măști din bumbac, unii le-au cumpărat, alții le-au confecționat singuri acasă. Cele mai bune sunt însă măștile chirurgicale standard care au trei straturi. Acestea sunt folosite în general în clinici și spitale, de personalul medical. Astfel de măști pot împiedica picăturile ce conțin particule de bacterii și virusuri să intre pe nas sau gură. În concluzie, prin folosirea lor se poate preveni răspândire coronavirusului. Dacă o persoană bolnavă de COVID-19 poartă masca chirurgicală, nu va elimina stropii contaminați spre alte persoane și astfel va preveni răspândirea infecției.