Un cutremur cu magnitudine 7,2 s-a produs sâmbătă în vestul statului Haiti din arhipelagul Caraibelor, la circa 100 de kilometri de capitala Port au Prince, anunță institutul american US Geological Survey. Seismul a fost la mică adâncime și există temeri că puterea lui devastatoare a lăsat un număr mare de victime, în condițiile în care numeroase clădiri s-au dărâmat.
USGS a încadrat cutremurul la categoria „violent”, care pe scara sa înseamnă al doilea cel mai ridicat nivel. De asemenea, institutul american a emis „alertă roșie” atât în ceea ce privește victimele, cât și pierderile economice.
Cel mai recent bilanț al autorităților indică 304 morți și cel puțin 1.800 de răniți.
Cutremurul a fost mai puternic şi s-a produs la o adâncime mai mică decât cutremurul cu magnitudine 7 care a lovit Haiti în urmă cu 11 ani și care a dus la moartea a aproape 200.000 de oameni, a pus la pământ clădiri şi a lăsat numeroase persoane fără adăpost.
Ca și cum nu ar fi fost de ajuns, Haiti ar putea fi lovit în zilele următoare de furtuna tropicală Grace, potrivit CNN. Vântul va bate cu putere și ploile abundente ar putea provoca inundații.
În Haiti a fost declarată starea de urgență pentru o lună.
Citește și Șoselele vor fi împânzite de radare. Amenda o vei primi direct acasă
Șoselele vor fi împânzite de radare! Radarele fixe ale CNAIR sunt instalate deja pe autostrăzile din România care au fost construite după 2010. Pe cei aproape 1000 de kilometri de şosea de viteză sunt mai bine de 20 de astfel de sisteme. Acum, sunt folosite doar pentru supraveghere.
De pildă, între Bucureşti şi Ploieşti sunt încă din 2012, de când s-a deschis autostrada. Potrivit CNAIR, radarele fixe sunt diferite de camerele de rovinietă şi fixează viteza medie a autoturismului. Problema este ca în acest moment în legislaţia românească nu există definit clar termenul de viteza medie, spun reprezentanţii Companiei Naţionale pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere.