România a achiziţionat vaccinuri mono-doză COVID-19 prin contractele deja încheiate cu marile companii, iar acum începe distribuirea lor.
Erau deja peste 60 de persoane în Iaşi care doreau să se imunizeze, iar acum, prin această metodă de împachetare, nu mai trebuie să fie 6 persoane la un flacon, pentru a nu fi pierderi: pentru fiecare persoană este câte un vaccin.
Mai mult, versiunea de vaccin, de la compania Moderna, poartă numele de SPIKEVAX XBB.1.5 şi este eficient împotriva tulpinilor circulante de SARS-CoV-2 derivate din Omicron. Practic, protecţia oferită este împotriva a virusului care circulă acum, nu este varianta iniţială a vaccinului care a fost creat la un an de la debutul pandemiei.
„Această iniţiativă marchează un alt moment semnificativ în ceea ce priveşte campania de vaccinare în comunitatea locală. Procesul de repartizare a vaccinurilor Moderna către medicii de familie este însoţit de o serie de măsuri pentru asigurarea unei distribuţii eficiente şi corecte. Astfel, vaccinul se administrează persoanelor cu vârsta de 12 ani şi peste 12 ani, cu sau fără o schemă de vaccinare primară.
Citiți și Energizantele, interzise minorilor. Amenzi de 50.000 de lei pentru magazinele care nu respectă legea
Produsul poate fi folosit atât pentru schema de vaccinare iniţială (două doze la interval de 28 zile), cât şi ca doză de rapel cu condiţia de a se administra la cel puţin 3 luni distanţă de la ultima doză a unui vaccin împotriva COVID-19. Pentru persoanele cu vârsta de 65 ani şi peste, se poate administra o doza suplimentară la cel puţin 3 luni de la ultima doză a unui vaccin împotriva COVID 19”, a declarat Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP Iaşi.
Decizia de administrare a vaccinului la copiii de peste 12 ani este una asumată de România – pagina producătorului menţionează că a fost declarată ca fiind sigură şi vaccinarea copiilor începând cu vârsta de 6 luni, scrie ziaruldeiasi.ro.
Cei care doresc să se imunizeze trebuie să apeleze la medicul de familie pentru a-l înştiinţa. Astfel, din momentul în care medicul de familie transferă solicitarea către DSP Iaşi, urmează o perioadă de aşteptare până la livrare. Este important de consultat lista de mai jos, care poate fi găsită pe site-ul DSP Iaşi, pentru a vedea dacă cabinetul medicului dumneavoastră de familie s-a înscris pentru vaccinarea anti-covid. Dacă nu, trebuie contactat un medic care oferă astfel de servicii – ele sunt gratuite pentru persoanele asigurate.
Lista cabinetelor poate fi consultată AICI.