În primul rând, toate programele de formare profesionala trebuie să fie autorizate și certificate de Consiliul National de Formare Profesionala a Adulților (CNFPA), în colaborare cu Ministerul Educației si Ministerul Muncii.
Cursurile pot fi tinute doar de formatori autorizați ANC (Autoritatea Nationala pentru Calificari). Conform Codului Muncii, programele de formare profesionala pot fi realizate prin participarea la:
– Cursuri organizate de angajator sau alti furnizori de servicii de formare profesionala atat in tara, cat si in strainatate;
– Stagii de practica si specializare (în tara si in strainatate);
– Stagii de adaptare profesionala la cerintele postului si ale locului de munca;
– Stagii de ucenicie la locul de munca;
De asemenea, angajatii pot participa și la diferite programe individuale de formare profesionala, programe de training, coaching sau mentorat, conferinte, activitati de cercetare, voluntariat, diferite competitii profesionale, webinarii sau programe de internship.
Programele de formare profesională sunt avantajoase pentru angajatii care vor sa își îmbunătățească abilitățile profesionale, să promoveze la locul de munca sau chiar sa treaca printr-un stagiu de reconversie profesionala. Asa cum prevede legislatia, atat angajatorul, cat si salariatii pot solicita dreptul de a urma cursuri de pregatire profesionala, iar perioada respectiva este luata in calcul pentru stabilirea vechimii in munca.
Uniunea Generală a Industriașilor din România (UGIR) încurajează întreprinzătorii sa ofere salariaților lor cursuri de perfecționare și de specializare, on-line și gratuit prin proiectul implementat.
Toate cursurile sunt finalizate cu certificat de absolvire recunoscut la nivel național, Emise de furnizorul autorizat de formare profesională sub emblema Ministerului Muncii și Ministerului Educației.