Un accident tragic petrecut pe unul dintre cele mai periculoase trasee din Bucegi a curmat sâmbătă după-amiază vieţile a doi alpinişti, un bărbat şi o femeie.
Prieteni buni, s-au avântat pe o porţiune acoperită de gheaţă mărginită de un hău adânc şi stâncării. Aproape de capătul porțiunii dificile femeia a căzut în prăpastie, câteva sute de metri. Prietenul a sunat după ajutor, apoi în ciuda avertismentelor primite, ar fi încercat să ajungă la ea. Decizia i-a fost fatală.
Plecaţi sâmbătă din Bucureşti, femeia în vârstă de 48 de ani şi bărbatul de 52 de ani au ajuns până la Cabana Diham unde şi-au lăsat maşinile. De acolo au plecat în mai multe drumeţii în zonă şi au considerat că sunt suficient de experimentaţi pentru un traseu din Munţii Bucegi – care este greu şi vara, cu atât mai mult iarna – Brâna Mare a Morarului. Ajunseseră aproape de capătul traseului când s-a produs accidentul: conform celor spuse se coechipierul care a sunat imediat la Salvamont, femeia şi-ar fi deschis carabina de asigurare ca să se relaxeze, dar a fost de-ajuns în moment de neatenţie: s-ar fi împiedicat de coardă şi a căzut în prăpastie.
„S-au relaxat înainte de timp, s-au dezlegat din coarda față, s-a împiedicat şi el a greşit. Noi am vorbit la telefon după ce a anunţat salvamontul. l-au sfătuit să se bage în folie de supravieţuire să îmbrace ce are pe el pentru că băieţii deja au plecat şi au ajuns extraordinar de repede, în două ore au fost acolo. Nu ştiu, sub imperiul emoţiei probabil, a încercat mai mult decât trebuia să o facă şi a căzut şi el”, a povestit un prieten al bărbatului.
Prietenii celor doi spun că ambii erau iubitori ai muntelui, bine antrenaţi şi echipaţi pentru un traseu de iarnă cu stânci şi văi abrupte. Bărbatul însă nu a aşteptat venirea salvatorilor şi, sub puterea emoţiei covârşitoare, ar fi încercat singur să ajungă la femeia prăbuşită.
Salvamontist Claudiu Vasilescu, Salvamont Buşteni: „Este o căzătură de câteva sute de metri peste pereţi, nu aveau nicio şansă de scăpat, au murit practic pe loc. Este o zonă foarte accidentată, la condiţiile care erau sâmbătă, cu vântul, cu ceața, straturi de zăpadă depuse în plăci, deci pericol de avalanşă, nu ştiu ce au căutat acolo sincer.”
Florin Vintilă, Salvamont Prahova: “Aveau echipament, aveau colţari aveau bocanci buni, hamuri, dar cred că nu le-au folosit pentru că nu am găsit corda, normal trebuiau să fie asiguraţi într-o coardă.”
Trupurile celor doi au fost recuperate de pe munte cu mari eforturi, unul femeia seară și bărbatul duminică.
A fost cea mai dramatică intervenţie a salvamontiştilor, dar nu singura. Numai în câteva ore au fost peste 60 de apeluri în care excursionişti rămaşi pe munte cereau ajutor. Cele mai multe cazuri au fost pe trasee din zonele Predeal şi Lupeni.
Claudiu Vasilescu, Salvamont Buşteni: “Se dau prea tare, nu prea sunt aşa disciplinaţi, turistul încearcă să se bucure de zăpadă, dar nu în modul inconştient. Ar trebui să fie mai cu simțul răspunderii. Se lasă cu fracturi, cu entorse, cu luxaţii cu trumatisme.”
Salvamontiştii fac un nou apel la prudenţă şi responsabilitate şi îi avertizează pe iubitorii muntelui să nu se aventureze pe trasee de vară, să nu îşi supraestimeze forţele şi pregătirea şi să nu lase garda jos decât atunci când se văd la adăpost, în cabană sau la baza muntelui.
Recomandări ale salvamontiştilor pentru turiştii care se îndreaptă către munte
Salvamont România a transmis, duminică, recomandări pentru turiştii care se îndreaptă către munte. Salvatorii montani cer turiştilor să aleagă pârtia şi echipamentul potrivit pentru nivelul de pregătire, să respecte indicaţiile personalului, dar şi indicatoarele şi marcajele. De asemenea, salvamontiştii au transmis precizări despre ce este de făcut în cazul unui accident.
”Pentru că sezonul turistic de iarnă este în plină derulare, Salvamont România, prin structurile sale judeţene şi locale, este prezent în staţiunile turistice, unde, zilnic circa 500 de salvamontişti sunt la datorie în peste 90 de baze şi posturi Salvamont. Pentru cei dintre dumneavoastră care vă veţi îndrepta către zonele turistice în care se află domenii de practicarea sporturilor de iarnă, Salvamont România face câteva recomandări”, au transmis, duminică, salvamontiştii.
Prezentăm recomandările acestora:
1. Alegeţi un echipament de alunecare pe zăpadă corespunzător din punct de vedere al caracteristicilor tehnice şi al reglajului legăturilor, greutăţii corporale şi nivelului dvs de pregătire .
2. Abordaţi, la început, cu precauţie pârtiile de schi, întrucât nu mai deţineţi aceleaşi abilităţi sportive ca la finalul sezonului trecut şi este necesară o mică perioada de reacomodare.
3. Schiaţi în aşa fel încât să nu puneţi în pericol viaţa altui schior sau să îi cauzaţi acestuia vreun prejudiciu.
4. Adaptaţi-vă viteza şi maniera proprie de a schia conform pregătirii tehnice, condiţiei fizice, stării zăpezii, gradului de dificultate a pârtiei, condiţiilor atmosferice şi densităţii traficului de pârtie.
5. Alegeţi cu grijă traiectoria pe care urmează să coborâţi, în scopul protejării schiorilor aflaţi în aval.
6. Depăşiţi schiorul aflat în aval fie pe partea dreaptă, fie pe partea stângă, cu condiţia ca această depăşire să fie suficient de largă pentru a evita o eventuală evoluţie neaşteptată a celui ce urmează să fie depăşit.
7. Asiguraţi-vă, printr-un examen atent al traficului din amonte şi al celui din aval, că atât dumneavoastră, cât şi alţi schiori sunteţi în afara oricărui pericol, cu ocazia traversării unei pârtii sau a reluării parcursului, după o oprire temporară pe pârtie.
8. Evitaţi staţionarea pe pârtie, mai ales pe porţiunile înguste ale acesteia sau pe cele lipsite de vizibilitate. În cazul căderii, eliberaţi pârtia în cel mai scurt timp posibil.
9. Utilizaţi numai marginea pârtiei pentru urcarea sau coborârea pe jos, fără schiuri.
10. Respectaţi indicatoarele de semnalizare şi balizele de marcare instalate pe pârtie şi pe traseele de schi pentru agrement: Nu schiaţi în pădure, Nu coborâţi direct, Interzis săniuşul, Nu circulaţi pe pârtie
11. Respectaţi marcajele internaţionale pentru gradele de dificultate ale pârtiilor de schi: verde-foarte uşor, albastru – uşor, roşu-mediu, negru – dificil
12. Nu folosiţi mijloace de alunecare improvizate , tip pungi sau capace de plastic, nu sunt controlabile si generează accidente grave.
13. Anunţaţi echipa locală Salvamont , direct , prin Dispeceratul Naţional Salvamont la numărul de telefon 0Salvamont (0725.826.668) sau prin Serviciul 112 în cazul producerii unui accident pe pârtie, specificând următoarele: numele dumneavoastră, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, când s-a produs accidentul şi locul unde se găsesc persoanele accidentate.
14. Încercaţi să protejaţi locul accidentului şi accidentatul, amplasând pe pârtie la 5-6 metri în amonte, o bariera de schiuri înfipte în zăpadă , până la sosirea echipei Salvamont.
15. Protejaţi termic accidentatul si încercaţi să îi asiguraţi suport psihologic.
16. În cazul unor căzături puternice încercaţi să nu mişcaţi persoana accidentată şi nu permiteţi să intervină decât persoane cu pregătire medicală, medici, asistenţi/paramedici sau salvamontişti. Cazuistica accidentelor cu traumatisme de coloană este destul de mare în cazul accidentelor pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă şi intervenţia unor persoane fără pregătire medicală sau echipamentul necesar poate fi fatală accidentatului.
17. Nu acceptaţi să fiţi transportaţi în afara pârtiei decât cu mijloace de transport specifice, tip targă de pârtie, şi doar după ce s-a făcut imobilizarea corespunzătoare a zonei afectate.
Sursa: Stirile PRO Tv