Fiecare îşi plănuieşte destinaţia de vacanţă în funcţie de preferinţe, gusturi şi evident, costuri. Unii turişti preferă pur şi simplu marea pentru plajă, soare, în timp ce alţii aşteaptă cu nerăbdare o escapadă la munte, cu cortul. Dar sunt mulţi turişti care au si alte preferinţe.
De exemplu, arhitectura oraşelor pe care le vizitează, în detrimentul peisajelor exotice. Pentru ei, venim acum cu câteva ponturi.
Londra, Zagreb şi chiar Belgrad sunt doar câteva dintre oraşele care se regăsesc pe listă. Capitala Croaţiei este renumită pentru arhitectura gotică din secolul 14. De altfel, clădirile emblematice din Zagreb sunt construite în acest stil, inclusiv Catedrala NeoGotică. Pentru un tur privat al monumentelor istorice din centrul oraşului, trebuie să scoateţi din buzunare peste 100 de dolari, scrie observatornews.ro.
Pentru cei care îndrăgesc arhitectura Art Nouveau, destinaţia ideală este Viena. Palatul Belvedere, numeroase muzee şi chiar staţia de metrou Karlsplatz au acest stil. În plus, turiştii pot servi un cappuccino vienez în cafenelele amenajate în astfel de clădiri.
Palatul Alcazar din Sevilia, cel mai vechi palat din lume care este încă locuit
Mergem mai departe până în cea mai sudică parte continentală a Europei. Andaluzia este recunoscută pentru clădirile în stil maor din regiune, pe care şi-au pus ampreunta arabii invadatori. Şi ca să vă faceţi o idee, un exemplu este: Palatul Alcazar din Sevilia, cel mai vechi palat din lume care este încă locuit.
De pe lista unor astfel de destinaţii nu putea lipsi nici Londra. Chiar dacă acum capitala este dominată de clădiri noi cu faţada din sticlă, oraşul are în continuare o serie de atracţii în stil tudor. Poate cea mai cunoscută este Palatul Saint James. În schimb, arhitectura din Lisabona este dominată de grandoarea stilului baroc. Printre atracţiile turistice din capitala portugheză se numără Palatul Mafra şi Biserica Santa Engrácia.
Mai aproape de noi, Belgradul este recunoscut pentru arhitectura brutalistă. Este considerat de mulţi cel mai odios stil al secolului 20, iar un exemplu este Turnul Genex.