Scumpirile gazelor naturale şi electricităţii reprezintă o problemă şi pentru şcolile din judeţul Iaşi. Sezonul rece al acestui an va fi un test pentru elevii, profesorii şi administraţia unităţilor de învăţământ, fiind necesară aplicarea unor strategii clare pentru a păstra o medie cât mai scăzută a cheltuielilor. Cum sunt pregătiţi directorii ieşeni? Am discutat cu câţiva dintre aceştia, pentru a ne spune ”strategiile” lor.
Temperaturile ridicate de până acum au fost favorabile, întrucât multe şcoli au solicitat deschiderea încălzirii centralizate abia de la începutul acestei săptămâni, ceea ce înseamnă că nu s-au înregistrat creşteri exagerate până în prezent.
Evitarea risipei
Directoarea Colegiului „Emil Racoviţă” a mărturisit că s-a gândit la câteva măsuri pe care le-ar putea lua, conducerea fiind oarecum speriată de sezonul rece. „Pornind de la lucrurile simple, ne-am dorit să facem un fel de educaţie, să îi învăţăm pe elevi ceea ce înseamnă consumul eficient de energie electrică: stinsul luminii când ies din clasă, deconectarea dispozitivelor electronice şi eficientizarea utilizării resurselor digitale, fără să afectăm implicarea acestora în procesul didactic, acolo unde sunt strict necesare”, a precizat prof.dr. Mihaela Vlioncu, directoarea colegiului.
„Noi am pornit un demers de economie rezonabilă. Suntem atenţi la consumul de energie electrică, se verifică la finalul activităţii ca toate luminile să fie închise. Dacă sunt activităţi după-amiaza, de asemenea, paznicii, portarii, agenţii de pază, au aceste responsabilităţi. În privinţa căminului, pedagogii sunt atenţi la consum şi la evitarea prezenţei unor aparate de încălzire, cum ar fi caloriferele electrice”, a menţionat şi prof.dr. Camelia Gavrilă, directoarea Colegiului „Costache Negruzzi”.
Printre strategiile aplicate în cazul Colegiului “Negruzzi” se numără şi absenţa închirierii spaţiilor unităţii de învăţământ. „În pandemie au fost şi restricţii şi s-au oprit avizele pe care le-a dat Ministerul pentru închiriere. Dacă există nişte cluburi de după-amiază în sălile de sport, sunt toate cu elevii noştri, nu este cazul de chirii, pentru că nu se justifică, mai ales în condiţiile actuale”, a explicat directoarea.
Sănătatea nu va fi în pericol
Economia nu înseamnă că sănătatea copiilor sau a cadrelor didactice trebuie să fie pusă în pericol. „Pe primul loc se află sănătatea copiilor, starea de confort, iar lumina trebuie să fie corectă şi pentru ochii lor, pentru că este vorba despre vârste fragile. Avem elevi de la clasa a V-a care nu pot nici să stea în frig, nici să nu aibă lumină suficientă pentru desfăşurarea activităţilor. Însă, risipa trebuie stopată”, a spus prof.dr. Camelia Gavrilă.
„Avem în vedere, ca şi anul trecut, o utilizare raţională a energiei termice, în aşa fel încât să mergem pe un consum minim, fără ca, desigur, starea de bine şi confortul elevilor şi ale personalului să fie afectate. Adică, ne gândim la ceea ce putem economisi, păstrând totuşi nişte condiţii decente şi confortabile pentru procesul didactic în toată şcoala”, a declarat şI prof.dr. Mihaela Vlioncu.
Citiți mai multe pe ziaruldeiasi.ro