Când ești proprietarul unor bunuri, mobile sau imobile, trebuie să fii pregătit să și plătești taxe pentru ele. Dar sunt și mute persoane care încă nu știu că își pot ușura povara taxelor cu ajutorul unor mici trucuri.
Oricine deținea, la finele anului trecut, o clădire, un teren sau orice alt tip de imobil trebuie să plătească impozit pentru fiecare dintre acestea. Iar cei interesați de prețul apartamentelor în Iași sau în restul țării trebuie să se informeze și în acest sens. Căci plata taxelor se poate face în două tranșe, una până la 31 martie, cealaltă până la 30 septembrie. Numai că cei care au achitat integral taxele până la 31 martie au beneficiat și de o reducere. În plus, reevaluarea clădirilor nerezidențiale îți poate salva din bani.
Cât ai de plată?
Impozitul pe clădiri se plătește în funcție de destinația acestora. Așa se face că taxele diferă pentru clădirile rezidențiale, cele de locuit, pentru cele nerezidențiale, folosite în scop economic. Și sunt și situații în care un apartament, spre exemplu, este utilizat și ca sediu social al unei firme, imobilul având astfel destinație mixtă. Când vine vorba despre impozitul pe locuințe, potrivit Codului fiscal, pentru clădirile rezidenţiale şi clădirile-anexă, deținute de persoane fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08%-0,2%, asupra valorii impozabile a clădirii. Cota impozitului pe clădiri se stabileşte printr-o hotărâre a consiliului local. Valoarea impozabilă a clădirii se determină prin înmulţirea suprafeţei construite desfăşurate a acesteia, exprimată în metri pătraţi, cu valoarea impozabilă corespunzătoare, exprimată în lei/mp. Totodată, valoarea impozabilă se ajustează în funcţie de rangul localităţii şi zona în care este amplasată clădirea, prin înmulţirea cu un coeficient de corecţie.
Cum se calculează impozitele
În ceea ce privește spațiile nerezidențiale, impozitul se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2-1,3% (în funcţie de decizia consiliului local) asupra valorii finale a lucrărilor de construcţii, în cazul clădirilor noi, construite în perioada 2016-2020, valorii rezultate dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în perioada 2016-2020 sau valorii care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii cinci ani. În cazul unui imobil mai vechi de cinci ani sau cumpărat cu cel puțin cinci ani în urmă, pentru care nu există raport de reevaluare depus, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile determinate ȋn cazul ȋn care clădirea ar fi rezidenţială.
Pentru imobilele cu destinație mixtă, impozitul se calculează prin însumarea impozitului calculat pentru suprafața folosită în scop rezidențial și a impozitului determinat pentru suprafața folosită în scop nerezidențial, indicată prin declarație pe propria răspundere, și cu condiția ca cheltuielile cu utilitățile să nu fie înregistrate în sarcina persoanei care desfășoară activitatea economică.
Dacă la adresa clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfășoară nicio activitate economică, impozitul se calculează ca pentru clădirile rezidențiale. În cazul clădirilor cu destinație mixtă, când proprietarul nu declară la organul fiscal suprafața folosită în scop nerezidențial, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 0,3% asupra valorii impozabile stabilite pentru clădirile rezidențiale.
Impozitul pe terenuri se stabilește luând în calcul suprafața terenului, rangul localității în care este amplasat terenul, zona și categoria de folosință a terenului, conform încadrării făcute de consiliul local. Un teren în intravilan, înregistrat în registrul agricol la categoria de folosință terenuri cu construcții, impozitul pe teren se stabilește prin înmulțirea suprafeței terenului, exprimată în hectare, cu suma corespunzătoare. Pentru un teren înregistrat în registrul agricol la altă categorie de folosință decât cea de terenuri cu construcții, impozitul se calculează prin înmulțirea suprafeței terenului cu anumiți coeficienți, în funcție de zonă și de categoria de folosință. La suma astfel obținută se mai aplică un coeficient de corecție care e diferit în funcție de rangul localității.
Există, însă, anumite categorii de persoane care nu trebuie să plătească astfel de taxe, cum ar persoanele cu handicap grav sau accentuat și cele încadrate în gradul întâi de invaliditate, veteranii sau văduvele de război. Mai sunt scutite de ipozite terenurile care aparțin fondului forestier sau cultelor religioase.
Cum te ajută reevaluarea clădirilor nerezidențiale
Specialiștii în evaluări imobiliare recomandă reevaluarea clădirilor nerezidențiale până la finele acestui an, pentru a evita plata unui impozit mărit. Chiar dacă actualizarea valorii impozabile a clădirilor nu mai este scadentă în 2021, în urma unei modificări a legii, creșterea spectaculoasă a prețurilor materialelor de construcții va atrage dupa sine și creșterea valorii impozabile a clădirilor.
În urma modificărilor aduse Codului Fiscal la sfârșitul anului 2020, valoarea impozabilă a clădirilor deținute de către persoane juridice se actualizează o dată la 5 ani (față de termenul anterior de 3 ani) pe baza unui raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat. Prin urmare, companiile care au folosit un raport de evaluare pentru determinarea valorii impozabile la data evaluării 31.12.2018 beneficiază de valabilitatea acestuia pana la 31.12.2023.
„În condiții normale de piață, această prelungire a termenului de actualizare a valorii impozabile ar fi un beneficiu pentru companii. Având în vedere însă că traversăm o perioadă de creștere accentuată a prețurilor, este foarte posibil ca materialele de construcții și manopera să se scumpească și mai mult. Această scumpire se va reflecta direct în valoarea impozabilă a clădirilor, pentru că aceasta este determinată de către evaluatorii autorizați pe baza unor cataloage de costuri care se actualizează periodic pentru a reflecta nivelul real al costurilor. Ca urmare, recomandăm companiilor să dispună evaluarea clădirilor din patrimoniu la 31 decembrie 2021, deoarece valoarea impozabilă va ține cont de prețurile din 2021, eliminând astfel riscul plății unui impozit mult mai ridicat începând din 2024,” spune Anuța Stan, CEO FairValue.
Avantajele principale ale evaluării pentru impozitare la 31 decembrie 2021 sunt:
– Companiile vor beneficia de o valabilitate a raportului de evaluare de 5 ani începând cu anul 2022 și vor avea o predictibilitate asupra bugetului alocat pentru taxele și impozitele aferente clădirilor pentru următorii 5 ani.
– Impozitul pe clădiri se va menține la același nivel pentru cei 5 ani, deoarece va lua în calcul costurile actuale ale materialelor de construcții și ale manoperei. În determinarea valorii impozabile a unei clădiri, impactul cel mai mare este dat de costul de nou pentru a edifica respectiva clădire. Din experiența anilor precedenți, costurile de nou au crescut în fiecare an într-un mod accelerat pe fondul inflației, creșterii costului manoperei din domeniul construcțiilor și scumpirii materialelor de construcții și a utilităților.
„Evaluarea clădirilor pentru determinarea valorii impozabile poate fi considerată un element de cost suplimentar, însă impactul asupra bugetului unei companii este incomparabil mai mic decât cel al unui impozit anual majorat în urma creșterii prețurilor în domeniul construcțiilor”, completează Anuța Stan.