Selecția instituțiilor spitalicești care vor primi finanțare pentru construire sau extindere s-a încheiat cu un eșec pentru Iași: Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară nu primeşte finanţare şI se află doar pe lista rezervelor.
Proiectul a primit trei puncte mai puțin decât ultimul obiectiv de investiții admis și se află pe locul 2 sub linie, scrie ziaruldeiasi.ro.
Printre cele 27 de „premiante” se află 4 obiective pe specialitatea cardio, cea pe care a mizat proiectul de la Iași: un centru chirurgical cardiovascular la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Tg. Mureș, un compartiment de Cardiologie Intervențională la Spitalul Județean de Urgență Alba-Iulia, o nouă clădire pentru Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare București și, de asemenea, clădire nouă pentru Policlinica Municipală Constanța, specializarea Cardiologie și Oncologie. Proiectul care ar urma să fie edificat la Miroslava a marșat pe ideea că ar fi fost singurul de acest fel din Moldova.
Nici ieftinit de trei ori nu a mers
Viitorul spital, rod al unui parteneriat încheiat de Consiliul Județean cu administrația comunei Miroslava, cu Ministerul Sănătății și cu Institutul de Boli Cardiovasculare din Copou, era proiectat să aibă o capacitate de 500 de paturi împărțite între 27 de secții/ departamente, 14 săli de operație și 80 de locuri la Terapie Intensivă.
În octombrie, CJ anunța că investiția totală se ridică la 1,48 de miliarde de lei, din care solicitarea pentru finanțare prin PNRR reprezintă 60 la sută, adică 888 de milioane de lei. De remarcat că, pe lista afișată de Ministerul Sănătății, proiectul apare cu un buget total de numai 532,7 milioane de lei, adică ceva mai mult de 100 de milioane de euro. În comparație, Spitalul Regional de Urgență, cu 850 de paturi, este evaluat la peste 500 de milioane de euro. Acest ultim proiect, finanţat din alte fonduri, de care, de altfel, se discută de mai bine de zece ani, este în prezent în faza finalizării proiectului tehnic și obținerii autorizației de construire, de care depinde lansarea licitației pentru atribuirea contractului de lucrări.
Citiți mai multe pe ziaruldeiasi.ro