În condiţiile în care la nivel mondial Organizaţia Mondială a Sănătăţii urmăreşte o nouă sub-variantă a tulpinii Omicron a virusului SARS-CoV-2, Arcturus, la nivelul judeţului Iaşi situaţia arată cel mai bine de la începutul anului.
Conform raportărilor zilnice ale Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, numărul de cazuri, care ajungea şi aproape de 100 de zi, a scăzut la sub 20 în fiecare zi, deşi se fac aproape 500 de teste. Dar cel mai bun reper este la nivelul internărilor: buletinul informativ din 27 aprilie vorbeşte despre doar 6 noi internări în ultimele 24 de ore, numai 33 de paturi ocupate cu forme medii şi grave şi 6 cu forme severe, la Anestezie şi Terapie Intensivă, scrie ziaruldeiasi.ro.
În aşteptarea ca varianta Arcturus să ajungă şi în România, sau să fie depistată în secvenţierile făcute de laboratoarele de specialitate, medicii au explicat că, în forma actuală, COVID-19 afectează şi provoacă simptome grave în special persoanelor în vârstă, celor care suferă de diverse boli asociate, inclusiv bolnavii cronici, şi cei care au sistemul imunitar compromis sau afectat puternic.
La începutul lunii aprilie, managerul Spitalului de Boli Infecţioase, dr. Florin Roşu, explica pentru publicaţia noastră că deşi numărul de cazuri este la un nivel îngrijorător, nu mai sunt afectate persoane aparent sănătoase, care să nu se ştie cu diverse probleme de sănătate.
„Cei pe care îi avem în momentul de faţă internaţi prezintă forme medii de boală, reacţionează bine la tratament; avem mai multe scheme în funcţie de gravitatea bolii şi de comorbidităţile pacienţilor. Este foarte important, am militat şi militez în continuare pentru asta, să nu temporizăm prezenţa la spital când apare o modificare în starea de bine, având diagnosticul pozitiv stabilit de COVID-19”, a precizat managerul.
Varianta Arcturus a fost depistată iniţial în India, fiind subvarianta XBB.1.16 a tulpinii Omicron, iar între timp s-a răspândit în majoritatea Europei, fiind depistată în 34 de ţări. Aceasta se răspândeşte mult mai rapid decât subvarianta Kraken, ultima care a determinat îngrijorări la nivel mondial, şi se aşteaptă ca aceasta să devină în curând dominantă. Însă niciun studiu sau vreo observaţie nu a arătat că formele date în urma infectării ar fi mai grave decât cele identificate până în prezent.