Incidenţa în judeţ a crescut numai ieri de la 0,66 la 0,77 la mie, înregistrându-se şi trei decese. Medicii sunt îngrijoraţi de incidenţa tot mai mare la copii.
13 septembrie , altă zi cu ghinion pentru Iaşi în lupta cu pandemia de COVID 19: 64 de noi cazuri de infecţie cu SARS-CoV-2 şi şase decese au fost raportate de către CJSU. Tot ieri, incidenţa pe municipiul Iaşi a crescut de la 0,66 la mia de locuitori la 0,77 la mia de locuitori.
Situaţia rămâne alarmantă în ceea ce priveşte gradul de ocupare a paturilor ATI COVID. Ieri, erau ocupate 39 de paturi, respectiv toate cele nouă de la Spitalul de Boli Infecţioase, cinci de la Spitalul Municipal Paşcani şi 15 de la Neurochirurgie. În tot judeţul, mai erau libere ieri doar patru paturi ATI COVID, în contextul în care DSP a dispus în urmă cu doar câteva zile creşterea capacităţii secţiilor, scrie ziaruldeiasi.ro.
O situaţie gravă este semnalată de medici, şi aceasta se referă la copii, care, se pare, sunt mai vulnerabili acum în faţa virusului decât la începutul pandemiei, când aceştia reprezentau principala categorie de asimptomatici.
La Spitalul de Copii Sfânta Maria erau internaţi la secţia de ATI COVID şase pacienţi, dintre cei 10 minori raportaţi la nivel de ţară. Cel mai mic dintre pacienţi are doar 13 zile, şi a fost recent operat pe cord deschis la un spital din străinătate. Medicii spun că nu ştiu de unde a contactat bebeluşul virusul.
“În zona roşie sunt şase pacienţi cu vârste între 13 zile şi cinci ani. Au o formă moderată a patologiei COVID 19. Sunt monitorizaţi în permanenţă pentru a reuşi să identificăm la timp un dezechilibru sau o disfuncţie de organ”, a precizat Alina Belu, managerul Spitalului de Copii. Şi la Maternitatea Elena Doamna toate cele trei paturi ATI COVID destinate gravidelor sunt ocupate.
O altă problemă semnalată de DSP Iaşi este nedeclararea contacţilor de către persoanele infectate, fapt care duce la îngreunarea anchetelor epidemiologice.
“În contextul dat, menţionăm că omisiunea declarării informaţiilor solicitate de personalul medical care efectuează ancheta epidemiologică este infracţiune prevăzută de art. 352 din Codul Penal şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, au precizat reprezentanţii DSP Iaşi. În ceea ce priveşte campania de vaccinare, aceasta continuă să bată pasul pe loc. Pe 12 septembrie, au fost vaccinate doar 267 de persoane la Iaşi, dintre care 186 cu prima doză. Alte 137 au fost vaccinate cu doza unică Johnson&Johnson.
Suntem pe locul III în ţară la vaccinarea elevilor
Judeţul Iaşi se află pe locul al treilea la nivel naţional în ceea ce priveşte numărul de copii vaccinaţi anti-COVID, după Bucureşti şi Cluj. Astfel, 8.730 de copii cu vârste între 12 şi 19 ani din Iaşi s-au vaccinat înainte de începerea şcolii. Conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), până pe 9 septembrie au fost vaccinaţi în întreaga ţară 177.801 copii, dintre care 147.340 au deja schema completă. Cei mai mulţi copii vaccinaţi cu cel puţin o doză sunt în Bucureşti – 26.168, urmaţi de cei din Cluj – 11.121, Iaşi – 8.730 şi Constanţa – 7.495.
„Ne dorim ca şcolile să aibă porţile deschise până la sfârşitul anului şcolar şi vom căuta noi modalităţi prin care vaccinurile anti-COVID să fie disponibile şi în unităţile de învăţământ”, preciza zilele trecute Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Medicii ieşeni susţin însă că se aşteaptă ca la două săptămâni de la începerea noului an şcolar să crească numărul de cazuri depistate în rândul elevilor. Sfatul acestora către părinţi este să fie atenţi la orice modificare a stării de sănătate a copiilor, inclusiv la simptomele digestive. Spre exemplu, la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi mai mult de jumătate din copiii care au fost depistaţi pozitiv în valul anterior al pandemiei aveau probleme digestive sau erau deshidrataţi. De asemenea, trebuie luate în considerare şi simptomele respiratorii. Ieri, conform raportării Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, la Spitalul de Copii, în zona ATI-COVID se aflau internaţi şase copii.