Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) propune ca noua lege a învăţământului preuniversitar să prevadă ca bursele de merit, care vor fi primite de minimum 30% dintre elevi, să fie stabilite la nivel de clasă, şi nu de şcoală, pentru a se respecta principiul meritocraţiei şi cel al echităţii.
Consiliul atrage, totodată, atenţia asupra faptului că bursele se primesc cu întârziere.
Reprezentanţii elevilor atrag atenţia asupra faptului că bursele elevilor sunt acordate cu întârziere, din cauza faptului că banii trec şi pe la Consiliile locale până să ajungă în şcoli.
CNE propune transmiterea fondurilor pentru burse prin intermediul viitoarelor Direcţii judeţene pentru învăţământ preuniversitar, pentru că, spun ei, ar asigura plata sumelor aferente burselor, în timp util, către toţi elevii din teritoriu.
Miruna Croitoru, preşedinte al Consiliului Naţional al Elevilor: Propunerea noastră ar fi ca, pentru simplificarea traseului de acordare a burselor fie stabilit un termen limită în proiectul de lege, spre exemplu, propunerea noastră a fost data de 15 a fiecărei luni. La criteriile de acodare a bursei merit, am avut, la fel, o precizare şi anume faptul că în forma /…/ a proiectului de lege era specificat faptul că vor primi burse de merit minim 30% pe şcoală, iar propunerea noastră a fost să fie estimată în minim 30% din fiecare clasă.
CNE consideră bursele sociale un alt aspect care necesită prevederi suplimentare în privinţa burselor medicale ce lipsesc ca sub-categorie a bursei sociale, în forma din prezent a proiectului de lege prezentat pe surse. Liderii elevilor transmit că îşi doresc reglementări specifice cu privire la bursele medicale pentru elevii aflaţi într-o situaţie medicală critică sau elevii cu boli cronice.