Cererea pentru testările COVID-19 este tot mai mare, astfel că şi preţurile au crescut. Dacă unii vor să facă testul pentru a putea pleca în vacanţă în străinătate, alţii se testează la venirea din vacanţă, pentru că le cere angajatorul. Oamenii scot din buzunar şi 450 de lei pentru un test. Consiliul Concurenţei e cu ochii pe clinicile care efectuează teste COVID-19 pentru a vedea dacă acestea respectă legislaţia în materie de concurenţă.
În curtea Institutului Marius Nasta, bucureştenii aşteaptă la coadă ca să se testeze. Vin cam 50 pe zi cu programare şi alţi 200 care au simptome. Primii oameni care fac teste la cerere sunt programaţi la ora 7,30. În jur de 100.000 de lei a strâns spitalul din testele făcute la cerere. Banii au fost folosiţi pentru kituri de recoltare şi testare, notează observatornews.ro.
Beatrice Mahler, manager Instititul Marius Nasta: Avem locurile ocupate până în data de 10 septembrie. Acum au apărut persoane care solicită testarea pentru că li se solicită test negativ la locul de muncă la întoarcerea din vacanţă.
Cerere mare există în toate laboratoarele acreditate de Ministerul Sănătăţii. Un spital de stat a şi renunţat să mai facă teste la cerere: „De la 1 august s-au sistat programările la noi, depăşim capacitatea de testare. Este cererea prea mare”.
În schimb, alte laboratoare testează până la ora 22, inclusiv în weekend, iar oamenii se plâng că preţurile au explodat: „Noi suntem o familie de patru persoane şi plecarea în vacanţe va creşte cu 2.000 de lei”.
Cine se testează într-o clinică privată plăteşte între 285 de lei şi 450 de lei. Recoltarea durează între cinci şi 10 minute, iar rezultatul îl primiţi în 24 de ore sau în două zile. Dacă vă testaţi la cerere într-un spital de stat plătiţi cel mult 300 de lei.
Aproape un milion 600 de mii de teste s-au făcut până acum în România. Cele mai multe, în baza definiției de caz și a protocolului medical, aşadar, oamenii nu au plătit pentru ele.
În schimb, zilnic, se fac mii de teste la cerere. La un cost mediu de 350 de lei, oamenii au plătit în ultima săptămână peste 19 milioane de lei.
Laurenţiu Luca, laborator privat: La cât s-ar ridica profitul? Până în 20%. Avem capacitate folosită la maxim. Vom tripla spre cvadrupla capacitatea pe care o avem disponibilă în acest moment.
Consiliul Concurenţei urmăreşte laboratoarele care efectuează teste COVID-19, ca să vadă dacă au crescut preţurile nejustificat odată cu cererea. Dacă se confirmă, va declanşa o investigaţie.