Începând cu anul universitar 2021-2022, Camera de Comerț și Industrie Iași și Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași au pus bazele unei colaborări menite să contribuie la asigurarea unui nivel înalt de formare profesională inițială și aprofundată a specialiștilor în domeniul economic, prin participarea ca lectori în cadrul programelor FEAA a unor reprezentanți ai mediului de afaceri ieșean.
În cursul anului universitar 2022-2023, reprezentanții mediului de afaceri ieșean au participat la 15 întâlniri cu studenții, angrenându-se în dialog și transfer de experiență pe teme profesionale de actualitate.
Manageri, antreprenori și specialiști în diferite domenii ale activităților economice au fost prezenți pe parcursul anului universitar 2022-2023 la 10 discipline diferite, de la următoarele 10 programe de master:
- Administrarea Afacerilor – Master
- Analiza și Strategii de Marketing – Master
- Achiziții – Distribuție – Logistică – Master
- Managementul Organizațiilor – Master
- Managementul Resurselor Umane – Master
- Managementul și Dezvoltarea Resurselor Umane – Master
- Managementul Proiectelor – Master
- Management Turistic și Hotelier – Master
- Marketing și Comunicare în Afaceri – Master
- Strategic Human Resource Management in Europe – Master
„Comunitatea oamenilor de afaceri trebuie să sprijine activ educația, iar unul din aspectele esențiale îl reprezintă cel de a-i aduce cât mai mult pe tineri în contact cu realitatea și detaliile din interiorul business-urilor active.
Principiile de bază și întreaga informație de specialitate trebuie puse în oglindă și completate încă din școală, spunem noi, cu detalii din activitatea economică. În acest mod, se obține o percepție mai bună din punct de vedere al unui model de business, de la strategie până la implementarea unui plan de afaceri și de la organizare și fluxurile interne până la ciclul de viață al unui produs.
Cu bune și cu rele, cu aspecte pe care nu le poți cunoaște decât atunci când derulezi o afacere, cu dificultăți generate de identificarea și fidelizarea personalului sau cu întârzieri din partea furnizorilor. În public se percepe ușor succesul unui business care merge foarte bine, dar trebuie văzut și dincolo de vârful icebergului: cu ce implicare și cu ce angajament din partea antreprenorului, managerilor și echipei se obține acel succes”, a declarat Paul Butnariu, Președintele Camerei de Comerț și Industrie Iași.
„Continuitatea acestui program de colaborare dintre FEAA și CCI Iași, pe durata a doi ani universitari, este un excelent semn de interes reciproc pentru dezvoltarea abilităților practice ale studenților prin transfer de cunoștințe direct de la angajatorii din mediul de afaceri ieșean. Implicarea reprezentanților mediului de afaceri a fost foarte bine primită de cadrele didactice și de studenții care au asistat la intervențiilor invitaților.
Participanții au confirmat, prin feedback-ul lor, că au avut ocazia să constate direct beneficiile pe care le aduce studenților transferul de cunoștințe între mediul academic și mediul de afaceri. Vom continua programul și anul următor, continuând dialogul cu reprezentanții CCI Iași pentru a găsi acele tematici de interes pentru angajatori și pentru studenți, care să poată fi transformate în intervenții valoroase ale unor reprezentanți ai mediului de afaceri, în cadrul programelor noastre de studii”, a declarat prof. univ. dr. Ștefan Andrei Neștian, Directorul Departamentului Management, Marketing și Administrarea Afacerilor din cadrul FEAA, coordonatorul programului din partea FEAA.