A doua ediție a proiectului „Lecturi³” continuă cu noul spectacol-lectură „Comportament cameleonic”, un text al autoarei Elena Stan, în regia lui Ovidiu Lazăr. Evenimentul va avea loc luni, 26 aprilie, de la ora 19:00, la Teatru³. Publicul se va bucura de prezența pe scenă a actorilor Daniel Busuioc și Brândușa Aciobăniței. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Elena Stan s-a născut în 1968, în Vălenii de Munte, Prahova. Este absolventă a Facultății de Filologie, Universitatea Hyperion, București. Timp de 20 de ani a fost profesor titular de limba și literatura română la Colegiul Ferdinand I, Măneciu, Prahova.
Despre textul cu care a participat la această ediție a proiectului „Lecturi³”, Elena Stan scrie:
„Piesa de teatru Comportament cameleonic surprinde atitudinea omului care încearcă să identifice oportunități și în situații de criză și care consideră că este deținătorul adevărului suprem.
El se consideră un damnat al societății, fiindcă oamenii obișnuiți din jur nu pot să îi identifice genialitatea. În realitate, personajul și-a ratat viața, fiindcă s-a complăcut în situația de a nu întreprinde nimic concret în dezvoltarea sa personală.
Trecând prin toate categoriile estetice ale genului dramatic, piesa într-un act, cu un singur personaj, surprinde: faza de negare, teroarea și bravada, personajul trecând foarte repede dintr-o extremă în cealaltă.
Toma Necredinciosul simte nevoia să se justifice și face acest lucru, acuzând categorii socio-profesionale diferite, politicienii, părinții, întreaga societate.
Tot universul a complotat la nefericirea lui! Limbajul utilizat este al unei persoane care se consideră centrul lumii și dorește să stăpânească universul prin felul său de a vorbi.
Comportament cameleonic este o oglindă perfectă a realităților social-politice ale acestor vremuri.
Finalul acestei piese de teatru este deschis, fiindcă spectatorul este invitat să își imagineze deznodământul dorit.”
Proiectul „Lecturi³” a fost inițiat de Teatrul Național Iași în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Iași și revista „Alecart”.
Selecția textelor este realizată, conform unei grile de evaluare, de către un juriu alcătuit din reprezentanți ai celor trei parteneri de proiect. Spectacolele-lectură au loc lunar, iar publicul are acces gratuit. La finalul fiecărei ediții, juriul desemnează o piesa câștigătoare ce va fi transpusă scenic și va intra în repertoriul permanent al teatrului.
Pe site-ul Teatrului Național Iași s-a adăugat o secțiune dedicată acestui proiect, ce se dorește a fi o bază de date virtuală pentru cei interesați de cele mai noi texte ale dramaturgilor din România și Republica Moldova.
Toți cei care doresc să se alăture proiectului Lecturi³ pot trimite piese de teatru la adresa de e-mail lecturi3@gmail.com.