Premierul Florin Cîţu a declarat că guvernanţii sunt aproape de a finaliza proiectul bugetului de stat pe anul 2021 şi ‘cel mai onest’ este ca acesta să fie aprobat în Guvern săptămâna viitoare, adăugând că ‘nu este un buget simplu’, ci unul care se referă ‘la perioada 2021-2022’, care ‘începe să repare anomalii introduse în legislaţia din România în ultimii patru ani’.
‘În continuare, bugetul ştiu că este o discuţie în spaţiul public. Suntem foarte aproape de a avea o formă finală. Încă discutăm cu ordonatorii de credite ceea ce eu am cerut tot timpul, acele măsuri de reducere a cheltuielilor. Ele încep să vină şi le veţi vedea şi în spaţiul public. Avem aici şi o evoluţie a cheltuielilor salariilor din sectorul bugetar în perioada 2016-2020, dar voi face o prezentare separat pe această temă în zilele următoare ‘, a afirmat Cîţu la Palatul Victoria.
Întrebat dacă proiectul bugetului de stat va fi trimis în Parlament săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare, premierul a precizat: ‘Cred că cel mai onest este săptămâna viitoare’.
‘Nu este un buget simplu. Este un buget care se uită la perioada 2021-2022, este un buget care începe să repare anomalii introduse în legislaţia din România în ultimii patru ani. Vă dau doar un exemplu: cheltuielile cu salariile s-au dublat în perioada 2016 – 2020 de la 57 de miliarde de lei anual la 110 miliarde de lei.
Nu cred că s-a dublat nimic, veniturile nu s-au dublat în România în ultimii patru ani de zile, economia nu a avut o dinamică dublă în ultimii patru ani de zile, dar cheltuielile de personal s-au dublat.
Trebuie să reaşezăm prin acest buget structura economiei, să continuăm să investim, este un buget care are o sumă pentru investiţii mai mare decât anul trecut, anul trecut a fost o sumă record, dar şi anul acesta are o sumă mai mare şi un buget care are în vedere doi ani, după cum am spus, 2021-2022, pentru că reformele pe care le implementăm în 2021 vor avea efecte în 2022, de aceea trebuie să meargă în tandem’, a explicat premierul Cîţu.
Întrebat dacă miniştrii i-au transmis, aşa cum a cerut, analizele privind companiile de stat şi planuri de investiţii, şeful Executivului a punctat: ‘V-am spus că se pot face două lucruri aici: pot să vină de la miniştri propuneri de reaşezare a cheltuielilor de reformă sau putem face acest lucru prin buget. Vom face prin buget anul acesta’.
Despre relatările de presă privind acordarea ‘unui salariu de 18.000 de euro la Autoritatea Rutieră Română (ARR)’, Cîţu a precizat că reforma la care s-a referit va include şi sistemul de salarizare în companiile de stat.
‘Vă daţi seama că nu am informaţia despre cum se face salarizarea la acea autoritate. Ne vom uita la ce se întâmplă în spate, dacă e justificat sau nu, dar ce pot să vă spun este că este un alt proiect al nostru: Ştiţi foarte bine că eu am încercat să reduc salariile atât la CEC, cât şi la EximBank, din poziţia de ministru al Finanţelor. Atunci am fost blocat de acest sistem pe care încercăm să-l modificăm.
Nu renunţ la acea intenţie, vom merge mai departe. În acelaşi timp, vreau să mă uit şi la numărul de persoane în consiliile de administraţie. Mi se pare cam mare în acest moment şi ar trebui să avem un număr minim mult mai mic decât ceea ce avem aici, dar vă spun că reforma despre care vorbim va include şi sistemul de salarizare în companiile de stat, de aceea am răspuns mai devreme că se poate face reformă prin buget sau prin propunerile care vin de la miniştri.
Dacă propunerile care vin de la miniştri întârzie, vom face reforma prin buget, vom forţa reforma prin buget. Se pare că în acest moment vom forţa reforma prin buget. Când am preluat acest mandat, am spus foarte clar: nicio companie de stat pe pierderi nu mai primeşte subvenţii fără să aibă un program de reformă. Nu vine programul de reformă, nu vin nici subvenţiile’, a subliniat Cîţu.
Cât priveşte ţinta de deficit care va fi asumată prin proiectul de buget, premierul a menţionat: ‘Sunt mai jos de 7,2% cu ţinta, suntem mai aproape de 7 decât 7,2%. Repet, vreau să mergem spre 7, dacă putem acolo să ajungem, dacă nu, mai aproape de 7 decât de 7,2’.