De astăzi, noul manager al Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Spiridon“ este conf.univ.dr. Daniel Timofte, de fapt, fostul director medical al aceleiaşi unităţii sanitare. Astfel, după 14 ani şi şapte luni s-a încheiat „domnia“ ec. Ioan Bîrliba, care încă de acum o lună a anunţat că nu intenţionează să participe la un alt concurs pentru ocuparea funcţiei, după ce mandatul a expirat.
Mandatul lui Daniel Timofte este unul interimar, acesta urmând să dirijeze unitatea medicală pentru şase luni, după care, dacă va dori, se va putea înscrie la concurs. Ordinul ministrului Sănătăţii, Nelu Tătăru, de numire în funcţie a lui Daniel Timofte a fost transmis direct la spital încă de acum două zile, scrie ziaruldeiasi.ro.
„Nu mă aşteptam la această decizie în mod direct. Probabil că, prin poziţia de director medical pe care am ocupat-o, s-a produs“, a spus conf.univ.dr. Daniel Timofte.
Născut în Botoşani şi absolvent al Liceului „Mihai Eminescu“ din localitate, Dan Timofte a terminat cursurile Universităţii de Medicină şi Farmacie “Gr.T. Popa“ din Iaşi în 1996. Din 2002 a devenit medic specialist în chirurgie generală, iar în 2008 medic primar în aceeaşi specialitate. Are 23 de ani de când profesează la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Spiridon“.
„Cred că mă caracterizează seriozitatea, responsabilitatea şi foarte multă implicare în ceea ce fac. De aceea, mă simt onorat de această numire. Provocările sunt legate în primul rând de urgenţe, pentru că aici rezolvăm urgenţe medico-chirurgicale în majoritatea specialităţilor. Pe lângă acestea, din februarie-martie se adaugă şi această ameninţare a noului coronavirus.
Am creat încă de la începutul pandemiei, împreună cu echipa, circuite epidemiologice pentru a preîntâmpina acest virus. Până acum, am reuşit să ne menţinem pe linia de plutire a acestui val de îmbolnăviri, cu menţinerea destul de constant a numărului de intervenţii chirurgicale. Este adevărat, pacienţii acum ajung în general în stare foarte gravă la spital. Chiar de la începutul pandemiei s-au selectat cazurile cele mai grave. Unii, chiar dacă erau bolnavi, au stat acasă, au mai luat un tratament. Dar acum, majoritatea celor care ajung sunt cazuri extreme, accentuate, dacă vreţi, de infecţia cu noul coronavirus“, a adăugat Daniel Timofte.