Milioane de romani au plecat din tara pentru a munci in strainatate. Dorinta de a trai mai bine si de a avea bani pentru indeplinirea diferitelor nevoi i-a determinat sa lase totul in urma aici si sa isi incerce norocul in alte tari.
Civilizatia superioara cu care intra in contact, dar si usurinta de a ajunge in unele tari europene
Printre elementele care-i atrag pe romani in aceasta aventura a vietii lor se numara salariile mult mai mari decat cele din Romania, civilizatia superioara cu care intra in contact, dar si usurinta de a ajunge in unele tari europene. Vrei sa pleci peste hotare si sa-ti incerci norocul? O idee buna ar fi sa optezi pentru transport cu autocarul, asa ca vezi aici cateva informatii utile in acest sens.
Iata cu ce probleme se confrunta romanii plecati peste hotare:
1. Cei mai multi dintre ei ajung sa lucreze drept angajati necalificati si nu cunosc limba tarii in care au ajuns. Acest lucru duce la aparitia unor probleme de integrare si la dificultatea gasirii unui loc de munca. In general, romanii cunosc limba engleza si se pot descurca, dar exista si tari, precum Franta, Germania, Italia, Spania, unde locuitorii nu au cunostinte avansate de limba engleza. Problema se poate rezolva cu usurinta prin urmarea unor cursuri de limba straina inainte de plecarea din tara;
2. Dificultatea gasirii unui loc de munca sigur reprezinta o piedica noua pentru romanii care trec granita sa munceasca in strainatate. Multi pleaca fara a sti in ce domeniu vor lucra, sperand sa gaseasca pe loc ceva potrivit in functie de aptitudinile si talentele lor. De multe ori, aceasta experienta se termina intr-un mod nefericit, asa ca este recomandata gasirea unui loc de munca inainte de plecare. Exista targuri de joburi in strainatate, firme care recruteaza din Romania sau se poate apela la o ruda plecata deja si care are cunostinte despre diferite joburi la care se poate aplica;
3. Pierd legatura cu familia de acasa imediat ce au inceput sa se integreze in viata coditiana de dincolo. In valtoarea evenimentelor, acestia ajung sa uite de partenerii de viata, iar problema aceasta se soldeaza uneori cu divorturi dureroase sau cu alte drame.
Rezolvarea acestei probleme se realizeaza prin folosirea tehnologiei moderne. Apelurile video trebuie sa fie regulate, la cateva zile distanta, chiar daca intervine oboseala;
4. Copiii lasati in urma sufera de pe urma plecarii mamelor sau tatilor, iar aceasta suferinta este vizibila de foarte multe ori in comportamentul neechilibrat si in rezultatele scolare slabe.
Solutia este ca unul dintre parinti sa ramana acasa, iar daca pleaca amandoi, sa faca tot posibilul sa reuneasca familia cat mai curand dupa stabilirea lor;
Munca in strainatate nu trebuie sa reprezinte o experienta negativa
5. Multi romani plecati in afara s-au confruntat cu situatia ca patronul sa le ceara sa munceasca peste program sau in zilele de odihna sub amenintarea ca, in caz contrar, isi vor pierde locul de munca.
Cei aflati in aceasta situatie trebuie sa stie ca toate tarile europene au legi clare cu privire la durata zilei de munca si ca incalcarea acestora poate sa atraga pedepse grave.
Se pot adresa institutiilor statului respectiv sau asociatiilor de romani existente in majoritatea tarilor, care ar putea sa-i consilieze in aceasta privinta.
In concluzie, munca in strainatate nu trebuie sa reprezinte o experienta negativa, ci poate fi o solutie ideala pentru familiile care cauta un viitor mai bun pentru copiii lor. Problemele pot aparea, dar pot fi rezolvate intr-un mod acceptabil cu ajutorul vointei.
(Surse foto: Shutterstock.com)