De la începutul stării de alertă (15 mai) și relaxarea unor măsuri pe timpul pandemiei de coronavirus, unii au lăsat „garda jos” în ceea ce privește lupta anti-Covid. Doctorul Virgil Musta, care face parte din echipa care a vindecat sute de pacienți de SARS-Cov2 la Spitalul Victor Babeș Timișoara, spune că este posibil ca numărul cazurilor să crească în următoarea perioadă. Lucrează la un chestionar care va fi disponibil online, pe care, completându-l, veți afla care este riscul vostru de contaminare cu Covid-19.
Atunci când programul de calculator care va genera acest chestionar online va fi realizat, întrebările vor fi postate pentru a fi completate de doritori (în mod gratuit) pe grupul City Doctors – comunitate pentru sănătate, relatează tion.ro
Vor fi 10 întrebări, pe care le puteți completa pentru a afla care este riscul de a vă contamina cu Covid-19. La realizarea acestui chestionar lucrează doctorul Virgil Musta, aflat în prima linie în lupta cu Covid-19 la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara, împreună cu colegii săi și specialiști IT.
„Am constatat că lumea nu respectă cu strictețe noile reguli de luptă împotriva virusului. Există riscul (posibilitatea) ca în decurs de o săptămână – două numărul de cazuri să crească și formele severe de boală de asemenea.
Pentru a ajuta persoanele care sunt responsabile și care doresc să prevină apariția bolii, în recomandările pe care le facem legat de măsurile pe care trebuie să le ia pentru prevenție ne-am gândit să realizăm un program de calculator care, pe baza unor chestionare completate de cei interesați, să le evalueze acestora riscul de contaminare și de evoluție severă a bolii. Vor fi zece întrebări, în urma cărora programul stabilește algoritmul de risc pentru eventuala contaminare”, a declarat doctorul Virgil Musta pentru TION.
Practic, cei interesați vor răspunde unui chestionar online și vor primi o apreciere a gradului de risc de contaminare și de evoluție severă în cazul în care se îmbolnăvesc. Chestionarul va fi disponibil de îndată ce doctorii și specialiștii IT îl vor finaliza.
În acest chestionar vor fi întrebări legate de vârstă, bolile asociate, de simptome caracteristice, dacă cunoașteți pe cineva care a avut astfel de simptome etc. În urma răspunsurilor la acest tip de întrebări se poate calcula gradul de risc pentru contaminarea cu Covid-19, precum și probabilitatea ca boala să evolueze sever.