Cererea de case pentru vânzare sau închiriere a crescut în ultimele luni cu peste 50 % față de aceeași perioadă a anului trecut.
Viața în noile condiții dictate de pandemie este mai ușoară într-o casă la curte decât într-un apartament spun oamenii mai ales dacă au copii, și trebuie să lucreze de acasă, notează stirileprotv.ro.
Criza provocată de înmulţirea îmbolnăvirilor de Covid, dar şi teama că am putea intra într-o nouă stare de urgenţă i-au determinat pe români să se mute de la bloc la casă.
Suprafața construită, mărimea terenului, locul și prețul fac diferenţa. Cele mai multe cereri se înregistrează în marile oraşe. Iată ce spune un agent din Cluj.
Bonțidean Mihai – Agent imobiliar: ”S-au săturat să stea închişi în casă şi vor o curte unde să stea cu animalele, să se joace, mai ales familiile cu copiii. În loc să dea 100 de mii pe un apartament în Cluj, mulţi au zis că mai bine dau 100 de mii pe o casă lângă Cluj. În starea de urgenţă şi acum este o diferenţă de 150% cerere”.
Tot pentru spaţiu mai mare, aceşti oameni din Braşov au renunţat la apartamente şi s-au mutat la marginea oraşului.
Anca Crap: ”Având în vedere că sunt o mamă, am un copil, îmi doresc să petreacă timp în natură, lucru care nu mai e la fel ca înainte”.
La fel se întâmplă în Bucureşti unde cererea de proprietăţi la curte este într-o continuă creştere. Ajungem practic la o dublare faţă de lunile de dinaintea pandemiei, dacă punem laolaltă atât solicitările de închiriere, cât şi cererile de cumpărare. Oamenii se tem de perioada care urmează şi vor să aibă o grădină unde să se relaxeze în eventualitatea unei noi stări de urgenţă.
Ccererea de case a crescut cu aproximativ 125 % în lunile ulterioare stării de urgență, respectiv iunie – septembrie 2020 față de perioada ianuarie-martie 2020. Procentul cumulează atât vânzarea cât și închirierea. Iar în ceea ce priveşte acest ultim trimestru, procentul este deja cu 54,3 % mai mare acum decât în trimestrul trei al anului trecut.
Iulian Berghian, director executiv agenţie imobiliară: ”Oamenii îşi vor dori să achiziţioneze o casă şi să aibă posibilitatea de a avea o curte în eventualitatea unui viitor lockdown”.
Nu în ultimul rând şi majorarea în vară a plafonului pentru prima casă la 140,000 de euro i-a determinat pe tineri să se orienteze spre case în detrimentul apartamentelor.