Există trei scenarii realizate de autorități în funcție de care elevii ar urma să revină fizic în bănci. În localitățile care se încadrează în așa-numitul scenariu verde, cu relativ puține cazuri, toate școlile se redeschid fizic, copiii merg la școală. În localitățile care se încadrează în scenariul galben, adică sunt ceva mai multe cazuri de infectare, lucrurile se schimbă în sensul că merg în continuare la școală, mai exact la grădiniță și la școală, copiii de grădiniță, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, și copiii din clasele terminale – VIII, XII, XIII. În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă la școală și la grădiniță copiii de grădiniță și de ciclu primar, dar ceilalți nu mai merg la școală.
Incidența în cele trei scenarii:
- scenariul verde – incidența sub 1 la mia de locuitori
- scenariul galben – incidența de sub 3 la mia de locuitori
- scenariul roșu – incidența de peste 3 la mia de locuitori
Atunci când se ajunge cu rata de infectare peste 6, localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă, școlile se închid, se merge în on-line.
În ce situații elevii și profesorii rămân în sistem online sau hibrid
Vor fi cinci situații în care se vor face cursuri hibrid sau online, a explicat Ministrul Educatiei, Sorin Cîmpeanu.
„Deși scenariul hibrid fusese eliminat, el va funcționa pentru elevii sau profesorii cu vulnerabilități, care nu vor putea merge fizic în școli”, a precizat Ministrul Educației.
Cele cinci categorii de profesori și elevi care vor face cursurile tot de acasă și dacă se deschid școlile:
- elevii care au vulnerabilități medicale
- elevii care prezintă simptome de Covid
- elevii care au aparținători în familie cu vulnerabilități
- profesorii cu vulnerabilități medicale
- profesorii care prezintă simptome de Covid
”Programul orar trebuie realizat de școală astfel încât elevii să aibă orele online grupate”, a mai spus Cîmpeanu. Acest lucru devine valabil în ipoteza în care se va decide ca elevii să revină în școli din 8 februarie.