Interesul ridicat pe care jocul de poker îl generează a dus și la apariția multor filme și cărți. Cum pokerul este un joc care adesea produce mult suspans și distracție, momente din timpul unor partide au fost introduse în scenariul unor filme de succes. Iar alte filme au fost realizate strict pornind de la pasiunea unor oameni pentru poker.
În schimb, cărțile despre poker au fost folosite mai degrabă pentru a prezenta tainele acestui joc. Autorii cărților au dezvăluit strategii, au realizat un ghid de la A la Z al jocului, iar munca lor e folosită de oameni din toate colțurile lumii. Inclusiv foști mari jucător de poker, dar și oameni cu abilități matematice excelente, au scris cărți care și în prezent sunt foarte populare.
Cele mai cunoscute filme despre poker
Rounders (1998)
Este poate cel mai cunoscut film despre poker. În rolul principal este Matt Damon, care intră în pielea unui tânăr student la drept, care avea un viitor strălucit în față. Foarte bun și la poker, el renunță la un moment dat să mai joace pentru a se dedica strict carierei profesionale, dar este nevoit să revină pentru a ajuta un prieten recent eliberat din închisoare să iasă dintr-o situație dificilă. Intră astfel într-un univers periculos, dar în care abilitățile peste medie reușesc să îl ajute. Chiar dacă nu a fost un succes major la box office, cu încasări de 22 de milioane de dolari la un buget de 12 milioane, Rounders rămâne unul dintre cele mai apreciate filme despre poker.
The Cincinnati Kid (1965)
Realizat într-o perioadă în care pokerul își începea ascensiunea, The Cincinnati Kid se bucură de o distribuție foarte bună, cu actori de top din acea perioadă ca Steve McQueen, Edward G. Robinson și Ann Margret. Acțiunea se petrece în orașul New Orleans, în anii ’30. Din film aflăm povestea unui tânăr jucător care pare de neoprit până în momentul în care îl întâlnește pe marele campion Lancey Howard. Este, așadar, un alt film apreciat de fanii jocului de poker, iar încasările sale se ridică la 7 milioane de dolari.
Molly’s Game (2017)
Unul dintre cele mai tari filme despre poker din ultimii ani. Inspirat dintr-o poveste reală, Molly’s Game a prezentat povestea lui Molly Bloom, o fostă schioare profesionistă care a ajuns să organizeze jocuri de poker pe mize mari la care au luat parte numeroși actori și sportivi cunoscuți, alături de oameni de afaceri. Jessica Chastain este în rolul lui Molly Bloom, în timp ce din distribuție mai fac parte Idris Elba, Kevin Costner și Michael Cera. De asemenea, regia semnată de Aaron Sorkin a fost și ea lăudată de critici. La un buget de 30 de milioane de dolari, acest film a avut încasări de 60 de milioane de dolari. Aaron Sorkin a avut nominalizări la Globurile de Aur, Premiile Oscar și BAFTA.
Cele mai bune cărți despre poker
Every Hand Revealed de Gus Hansen (2009)
Gus Hansen, autorul acestei cărți, a câștigat Aussie Millions în 2007, obținând cinci titluri importante. La doi ani distanță, el a lansat această carte în care trece prin fiecare mână din fiecare rundă, explicând publicului modul în care a reușit să le gestioneze și procesul de gândire pe care l-a avut. Este o carte excelentă, prin intermediul căreia poți intra în pielea unui jucător profesionist pentru a afla cum gândește în anumite situații concrete. Cunoscut de amatorii de Jocuri de poker online sub numele de „The Great Dane”, danezul Gus Hansen are 3 trofee WPT la activ și o brățară WSOP, fiind unul dintre cei mai renumiți jucători.
The Theory of Poker de David Sklansky (1978)
Considerată de mulți oameni o lectură obligatorie pentru cei aflați la început de drum în poker. Cartea lui David Sklansky dezvăluie conceptele matematice fundamentale ce trebuie luate în calcul în luarea unor decizii la poker. Din această carte poți afla în mod detaliat mecanismul jocului, pe înțelesul tuturor. Cartea se bucură în continuare de vânzări bune, deși suntem într-o perioadă în care pokerul s-a schimbat mult, iar dezvoltările tehnologice din mediul online au adus multe îmbunătățiri.
Caro’s Book of Tells de Mike Caro (1984)
Pokerul este un joc complex, în care latura psihologică joacă un rol esențial. Tocmai acesta este și detaliul de la care pornește Mike Cero, care încearcă să explice ce se ascunde în spatele „poker face”. În cele aproximativ 300 de pagini ale cărții, el vrea să explice ce se află în spatele fiecărei expresii sau ce ascund ticurile comportamentale. Acestea sunt clasificate în 20 de grupuri și reprezintă un instrument pentru cei care joacă poker live.