Din luna mai, cele mai cunoscute capodopere ale cinematografiei vor rula pe ecranul de la Cinema Ateneu, iar ieșenii se vor putea bucura de filme care au schimbat istoria cinematografiei. Astfel, începând cu 19 mai 2021, ziua de miercuri a săptămânii va deveni ziua filmelor de artă.
„Introducerea filmelor de artă în programul Cinematografului Ateneu a fost o promisiune pentru noi, dar mai ales pentru public, din dorința de a aduce mai aproape filmele de referință ale cinematografiei din toate timpurile. Vizionarea unui film de artă pe un ecran mare, într-o sală de cinema, este o experiență inedită și sperăm ca cinefilii ieșeni să profite de această oportunitate”, precizează Andrei Giurgia, coordonatorul activității de la Cinema Ateneu.
Programul include o selecție de cinci titluri renumite:
1. Cel mai îndrăgit musical al tuturor timpurilor, Singin’ în the Rain / Cântând în ploaie (1952) face parte din Epoca de Aur a Hollywood-ului. Filmul a avut două nominalizări la Oscar, pentru cea mai bună actriță în rol secundar – Jean Hagen și cea mai bună coloană sonoră – Lennie Hayton, iar Donald O`Connor a câștigat un Glob de Aur pentru cel mai bun actor într-o comedie muzicală. Producția are în centru două personaje principale, Don Lockwood și Lina Lamont, cuplu de actori celebri ai perioadei mute. Ultimul lor film este transformat într-un musical, iar între ei se naște o frumoasă poveste de dragoste, o umbrelă și multă ploaie sub care să cânți. Un film vesel și plin de carismă.
2. Pact cu diavolul / The Devil’s Advocate (1997), un thriller demonic, unde Al Pacino interpretează un rol magistral.
Un tânăr avocat este recrutat de firma unui avocat carismatic al cărui comportament straniu revelează treptat o intenție sinistră. În rolurile principale îi vom vedea pe Keanu Reeves, Al Pacino, Charlize Theron. Filmul a câștigat Premiul Saturn pentru cel mai bun film de groază.
3. Casablanca (1942) ar putea fi, cu ușurință, pe pozițiile superioare ale listelor celor mai bune filme din toate timpurile
. Regizat de Michael Curtiz și avându-i ca protagoniști pe Humphrey Bogart, Ingrid Bergman și Paul Henreid, iar în alte roluri pe Claude Rains, Conrad Veidt, Sydney Greenstreet, Peter Lorre și Dooley Wilson. Un film splendid, de referință în cinematografia mondială, distins cu trei Premii Oscar (pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu și cea mai buna regie) și nominalizat la încă cinci importante categorii (muzica lui Max Steiner, montaj, imagine și interpretare masculină în rol principal și în rol secundar). Într-un bar din Casablanca, doi foști amanți se reîntâlnesc într-o conjunctură care îi silește să pună pe primul plan nu sentimentele, ci datoria. E război, iar intrarea trupelor germane în Maroc e iminentă.
4. Cu un premiu Oscar pentru cel mai bun scenariu original și o altă nominalizare pentru cea mai bună actriță în rol principal, Splendoare în iarbă / Splendor in the Grass (1961) este un film american de dragoste, care relatează o poveste de dragoste, de reprimare a instinctelor sexuale, de despărțire și de tulburări maniaco-depresive.
Regizorul Elia Kazan l-a încurajat pe William Inge (scenarist), câștigătorul unui premiu Pulitzer, să transforme o poveste reală pe care o auzise în Midwest, într-un scenariu de Oscar. Rezultatul rămâne astăzi la fel de poetic, impresionant și puternic ca în urmă cu două generații
5. Lolita (1962), un film controversat la momentul apariției, a fost nominalizat la categoria Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat (Vladimir Nabokov) și la Premiile Globul de Aur pentru cel mai bun regizor și cel mai bun actor.
O dramă personală a unui bărbat matur, îndrăgostit de o tânără fată. Actorii principali sunt James Mason (Humbert Humbert), Sue Lyon (Dolores „Lolita” Haze) Shelley Winters (Charlotte Haze) și Peter Sellers (Clare Quilty).
Biletele pot fi achiziționate de pe www.cinemaiasi.ro sau de la casieria Ateneului Național din Iași. Sala mare a Ateneului este deschisă la o capacitate de 50%, cu respectarea măsurilor și regulilor impuse de autorități.
Filmele vor putea fi vizionate conform programului, astfel:
19 mai 2021
Ora 20.00 – „Cântând în ploaie” – Singin’ in the rain – (regia Gene Kelly, Stanley Donen) – AG – Film de artă
26 mai 2021
Ora 19.00 – „Pact cu diavolul” – The Devil’s Advocate – (regia Taylor Hackford) – N15 – Nerecomandat sub 15 ani – Film de artă
2 iunie 2021
Ora 20.00 – „Casablanca” – (regia Michael Curtiz) – AG – Film de artă
9 iunie 2021
Ora 19.00 – „Splendoare în iarbă” – Splendor in the Grass – (regia Elia Kazan) – AG – Film de artă
16 iunie 2021
Ora 19.00 – „Lolita” – (regia Stanley Kubrick) – N15 – Nerecomandat sub 15 ani – Film de artă
Preț bilet: 12 lei