Odată cu vremea frumoasă, au apărut și căpușele în zonele verzi ale localităților. Oamenii au semnalat prezența lor în parcuri.
Căpușa este un parazit deosebit de periculos care le poate transmite boli grave, atât animalelor de companie, cât și stăpânilor lor. În București a început dezinsecția.
Din iarbă, căpușele pot ajunge ușor pe blana animalelor sau chiar pe oameni. Înțeapă pielea, se hrănesc cu sânge și secretă o substanță care ne împiedică să simțim mușcătura. Cabinetele veterinare sunt pline de animale întepate de căpușe, scrie stirileprotv.ro.
Alexandru Strîmbeanu, medic veterinar: „Căpusele pot transmite boli extrem de grave. Prima la care mă gândesc este babesioza, o boală care se manifestă prin febră, lipsa poftei de mâncare, apatie, lipsa chefului de joacă, iar mai târziu, netratată, se poate transforma într-o anemie urâtă, se poate ajunge și la transfuzii de sânge”.
Cei care descoperă o căpușa pe piele trebuie să meargă urgent la medic
Oamenilor căpușa le poate transmite boli precum Lyme, febra butonoasă și encefalita. Cei care descoperă o căpușa pe piele trebuie să meargă urgent la medic, să nu încerce să o îndepărteze singuri.
Cătălin Popescu, conf. dr. medic primar dermatolog: „Dacă căpușa a stat mult trebuie să primești tratament antibiotic, dacă n-a stat mult fixată în piele nu trebuie să iei nimic. Antibioticul îl dau împotriva unui microb care se cheamă borelia și care produce boala Lyme. Cu antibioticul am scăpat de grijă în 99% din cazuri. De multe ori îl dau doar profilactic, de multe ori se vede ca o chestie inelară în jurul mușcăturii. Acela este stadiul incipient al bolii Lyme care raspunde la antibiotic”.
În parcurile și spațiile verzi din București autoritățile au început dezinsecția pentru combaterea capușelor, tânțarilor, muștelor și gândacilor.
Până în luna noiembrie vor fi aplicate cinci tratamente, cu o soluție insecticidă cu concentrație 2%, care nu este toxică pentru oameni și animale.
În schimb poate fi otrăvitoare pentru alte insecte care nu sunt parazite, cum ar fi albinele.
Bogdan Pașcu, directorul Companiei Municipale Eco Igienizare: „Acționăm pe toată suprafața cu vegetație a municipiului București. Toată suprafața fiind de 22.000 de hectare. Aliniamente stradale, scuaruri, parcuri, partea cu vegetație”,
Cu această ocazie copiii care au ieșit în parc au aflat de la educatoare cum trebuie să se protejeze de căpuse.
R: Îi lăsați să stea pe iarbă?
Educatoare: „Îi lăsăm mai ales că am văzut că stropesc. Mă gândesc că ar trebui să nu fie toxică”.
Medicii infecționiști ne recomandă să tratăm înțepătura de căpușă cu maximă seriozitate.
Animalele pot fi protejate cu tratamente anti-parazitare, ori zgărzi de protecție impregnate cu substanțe care alungă paraziții.