Așa cum evoluează lucrurile acum, riscul de a ajunge la indicele 3 pentru Capitală este foarte clar și foarte posibil, a declarat vineri seară, la Digi24, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, care a explicat ce măsuri vor intra în vigoare în București în momentul în care se va atinge acest prag, relatează digi24.ro
Grupul de Comunicare Strategică a publicat vineri lista pe județe a incidenței cumulate a cazurilor de coronavirus în ultimele 14 zile, la mia de locuitori. Bucureștiul este cel mai aproape de limita de 3 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile, cu un indice de 2,81.
„În momentul în care rata va ajunge la 3, se vor aplica regulile prevăzute pentru această situație în hotărârea de guvern: restaurantele închise, nu mai sunt activități la teatre, la cinematografe, masca devine obligatorie în toate spațiile publice, nu mai există diferențiere între spațiu aglomerat și spațiu neaglomerat, în toate spațiile masca este obligatorie. Sunt regulile de bază în această situație, când trecem de pragul de 3 la mie și pe care sperăm ca populația să le înțeleagă și să le respecte”, a spus Raed Arafat, vineri seară, la Digi24.
Raed Arafat: Nu e de dorit ca Jandarmeria să meargă cu bastonul după oameni!
„Dacă oamenii nu înțeleg de ce se iau măsurile înseamnă că avem o problemă foarte mare în implementarea lor. Nu este de dorit nici să ne trezim că Jandarmeria merge cu bastonul după oameni și de aceea se încearcă să fie un dialog, pentru că nimeni nu vrea să ajungem la alte acțiuni, la alt nivel de confruntare, așa cum s-a ajuns în alte țări”, a subliniat șeful DSU.
Sistemele sanitare au limitele lor. La unii limita se atinge mai repede, la alții mai greu, dar se atinge, dacă nu iei măsuri de prevenție și de limitare a răspândirii acestui virus, a explicat Raed Arafat care este scopul acestor măsuri. Nu se limitează în niciun fel drepturile, doar se iau niște măsuri care se impun pe parte de sănătate publică, a adăugat șeful DSU.
Cum se va desfășura pelerinajul de Sfântul Dumitru?
Întrebat dacă în momentul în care se va atinge indicele 3 în București, se mai poate desfășura în condiții sanitare de siguranță procesiunea religioasă de Sf. Dumitru, Raed Arafat a răspuns că normal ar fi să se aibă foarte mare grijă cu orice tip de manifestare publică, pentru că înseamnă că s-a ajuns într-o fază avansată de răspândire a virusului.
„Oricum suntem într-o fază avansată. Această diferență de 0,8 la sută cât este în prezent nu stabilește o graniță clară între o situație acceptabilă și o situație neacceptabilă”, a subliniat Raed Arafat. El a explicat că preferă să nu dea răspunsuri tranșante înainte de a se consulta cu ceilalți colegi, pentru că „oamenii nu cred că cineva care nu este de aceeași credință poate să fie chiar neutru și poate să vină cu soluții care nu sunt îndreptate într-o direcție sau alta”.
„Interesul meu, interesul colegilor din domeniul sănătății publice este unul pur medical, nimic altceva”, a dat asigurări Raed Arafat. Iar din punct de vedere medical, orice situație care se întâmplă cu aglomerații, cu lipsa respectării regulilor, reprezintă un risc major, a punctat șeful DSU.
Revenind la subiectul pelerinajului din București, prevăzut pentru sfârșitul săptămânii viitoare, Raed Arafat a spus că el, ca medic, ar recomanda limitarea sărbătorii la „aspectele de bază, fără participarea în număr mare a publicului”. Publicul ar trebui să fie cât mai puțin posibil. Acțiunea religioasă poate să se desfășoare, dar cu o limită majoră asupra participării publicului, să nu avem mii de oameni acolo, a insistat Raed Arafat. „Știu că vor fi poate discuții, (…) dar cert, ca medic vă spun, trebuie redus numărul oamenilor la maximum, în situația în care ne aflăm acum”, a repetat șeful DSU.
Ce vor face școlile?
După atingerea pragului de 3, în București se vor închide școlile? a mai fost întrebat Raed Arafat.
„Dacă nu mă înșel, există acolo scenariile clare care sunt pentru școli, dar este posibil ca la 3 la mie să se ia acest lucru în considerare. Nu pot acum să vă dau răspunsul sută la sută cum va fi, dar este posibil să fie unul dintre scenariile care se iau în considerare. Acest lucru rămâne să fie discutat cu Ministerul Sănătății, cu Ministerul Educației și să se ia măsurile în conformitate cu protocoalele care erau stabilite”, a arătat Raed Arafat.
Următoarele zile, cruciale
Următoarele zile sunt în orice caz cruciale pentru evoluția epidemiei. Efectul măsurilor care s-au luat ar trebui să se vadă peste o săptămână-două.
„Dacă vom continua să vedem situații cum am văzut în Centrul Vechi și dacă oamenii nu sunt dispuși să înțeleagă – petrecerile s-ar putea muta acasă, dacă se întâlnesc 30-40 într-un apartament și fac un chef, autoritățile nu pot avea niciun control -, atunci este inconștiență și vom vedea că măsurile noastre vor eșua”, a spus Raed Arafat.
„Dacă majoritatea vor respecta regulile, este posibil să ajungem să controlăm situația la un platou și să începem să vedem o curbă descendentă în următoarele săptămâni. Atenție, lucrurile nu se întâmplă brusc! Se întâmplă încet”, atrage atenția Raed Arafat.
Creșterea poate fi rapidă, în timp ce scăderea este lentă. Și creșterea poate fi lentă, dacă se respectă regulile, dar „noi aici am scăpat de sub control situația în câteva momente”, a mai spus Raed Arafat menționând vidul legislativ de acum câteva luni, când cei infectați s-au putut plimba nestingheriți pe stradă.
„Acum ce încercăm să facem este să stopăm și să începem o curbă descendentă, care fără discuție nu va fi una atât de rapidă așa cum a fost creșterea pe care am văzut-o”, a punctat șeful DSU.