Calendar ortodox 5 iulie 2022. Este sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși. Iată ce sfânt important este pomenit, marți, în calendarul ortodox!
Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Atanasie de la Aton în fiecare an, pe data de 5 iulie. Este cruce neagră în calendarul ortodox.
Cine a fost Sfântul Atanasie de la Aton?
Despre Sfântul Atanasie Athonitul se spune că a fost o personalitate care a marcat istoria Sfântului Munte, deoarece a fost întemeietorul vieții de obște din acest loc.
Atanasie s-a născut în Trapezunt, părinții acestuia fiind creştini. El a rămas orfan când era foarte mic și a fost crescut de un ofiţer. Când era copil, îşi conducea prietenii în pădure sau în apropierea unei peşteri şi juca rolul de egumen. După mai mult timp, el a ajuns stareţ. Iar după educaţia primitpă, a intrat în monahism.
Sfântul Atanasie a ridicat o biserică închintă Sfintei Fecioare Maria.
Înainte de a vedea lucrările de extindere a bisericii, Sfântul Atanasie şi-a îmbrăcat hainele de sărbătoare. În momentul în care urca pe schele, s-a prăbușit cupola bisericii atât peste Sfântul Atanasie, cât şi peste ceilalţi oameni care lucrau la construcția bisericii.
Deşi o parte din zidurile bisericii au căzut peste el, trupul său a rămas neatins, neavând decât o rană la picior. Iar din rana sa a curs atunci mult sânge, care a fost luat de şi cu care s-au făcut multe vindecări.
După ce a trecut la Domnul, Sfântul Atanasie s-a înfăţişat de mai multe ori înaintea fraţilor lui, ca să-i mângâie şi să-i întărească.
Rugăciunea către Sfântul Atanasie
“De viata ta cea in trup s-au minunat cetele ingeresti, cum, cu trupul, la luptele cele nevazute ai iesit, pururea marite si ai ranit cetele demonice. Pentru care, Sfinte Atanasie, Hristos ti-a rasplatit cu bogate daruri. Drept aceea, parinte, roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa se mantuiasca sufletele si sa se implineasca dorintele noastre.
Avand numirea nemuririi, cat ai fost cu viata, dupa ce te-ai mutat de la cele vremelnice, te-ai aratat partas nemuririi celei adevarate, Parinte Atanasie. Stand, deci, acum inaintea lui Hristos, adu-ti aminte de noi cei ce te pomenim pe tine.
Din copilareasca pruncie facandu-te cinstitor de Dumnezeu, cuvioase, lipsa parintilor tai nicidecum nu te-a impiedicat in dobandirea virtutii, caci toata pofta si dorirea cu totul ai intors-o catre Insusi Cel Ce te-a zidit.
Facandu-ti mintea stapanitoare patimilor si indreptandu-te cu fapte dumnezeiesti, ai savarsit calatoria cea buna. Si prin dreapta credinta, ai biruit pandirile, viclenirile si maiestriile demonilor, alegand ca un intelept partea cea buna.
Din tinerete parasind toate cele pieritoare si veselitoare ale vietii, cu osardie ai urmat lui Hristos, Sfinte Atanasie si ridicand pe umeri Crucea Domnului tau, ti-ai topit trupul prin infranari. Drept aceea, Domnul Cel Preabun te-a si ales pe tine pastor sufletelor, purtatorule de Dumnezeu fericite. Iar acum, roaga-te lui Hristos Dumnezeu, sa daruiasca iertare de pacate celor ce praznuiesc cu dragoste, sfanta pomenirea ta. Amin!”
Sursă: observatornews.ro
Citește și: Peste 1,8 milioane de români îşi serbează onomastica la sărbătoarea Sfinţilor Constantin şi Elena