Fermierii afectați de secetă vor primi despăgubiri? Discuții pentru programul de irigații din România și despăgubirile pentru fermieri. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că o să aibă o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă și cu ministrul Agriculturii, Petre Daea, pentru a căuta soluții la problema sistemului de irigații din România dar și pentru seceta pedologică ce a afectat culturile agricole, în special porumbul.
”Am văzut cu toţii că în zonele unde sunt irigaţii nu este problemă de secetă. Acum, anumiţi miniştri care au fost în acea faimoasă guvernare de dreapta ar trebui să răspundă de ce în PNRR nu avem prins niciun metru de irigaţii. Încercăm acum cu domnul ministru Boloş şi cu domnul ministru Daea să prindem la renegociere aceste irigaţii la PNRR. Și nu numai, căutăm soluţii şi din fonduri de la bugetul statului ca să urgentăm acest sistem de irigaţii mult discutat”, a afirmat luni – 18 iulie Ciolacu, la sediul central al PSD.
Discuții cu ministrul agriculturii și premierul României
Acesta a fost întrebat cum vor fi ajutați fermierii care au culturile afectate de secetă, pe lângă investițiile în irigații. ”Cred că o să vină domnul ministrul Daea și o să prezinte (soluțiile – n.r) premierului în primul rând și acesta pe urmă în coaliția de guvernare. Eu o să am o discuție astăzi aplicată cu domnul ministru Daea”, a declarat Ciolacu.
Jurnaliștii au insistat să obțină un răspuns dacă fermierii vor primi despăgubiri pentru secetă în acest an. ”Vă repet, în cursul zile de astăzi o să am cel mai sigur o întâlnire cu domnul prim ministru dar o să am și o întâlnire cu domnul ministru Daea, înaintea discuției cu primul ministru”, a mai spus acesta.
Reamintim că Petre Daea a anunțat o serie de decizii urgente puse în aplicare în săptămâna care a trecut, de la plata subvențiilor restante la măsuri privind derogare pentru recoltarea culturilor și reabilitarea sistemului de irigații și desecări.
”O nouă zi lângă fermieri! Împreună cu directorul general ANIF, Cornel Popa, am început munca ieri la ora 5 dimineața, plecând de la Sibiu în județele Sibiu, Alba, Cluj, Sălaj, Satu Mare, Bihor, Arad. Am văzut culturile și lucrările de îmbunătățiri funciare, am stat de vorbă cu fermierii, cu specialiștii și autoritățile locale la fața locului”, a transmis ministrul pe pagina sa de Facebook.
Ce măsuri a luat Petre Daea în prima săptămâna de când a preluat funcția de ministru
Petre Daea a făcut un ”bilanț” al măsurilor pe care le-a luat în prima săptămână de când a preluat portofoliul agriculturii.
”În dialogul zilei am prezentat pachetul de măsuri pe care l-am realizat în regim de urgență pentru această perioadă dificilă cu care ne confruntăm:
• ordinul comun privind urgentarea inventarierii suprafețelor calamitate;
• hotărârea de guvern privind acordarea diferenței la subvenția pentru motorină;
• creditarea fermierilor prin Programul “De trei ori subvenția”;
• solicitarea către Comisia Europeană în vederea măririi avansului la subvenții de la 50% la 70% pentru plățile directe si la 85% pentru dezvoltare rurală;
• prezentarea Programului de reabilitare a sistemului de irigații si desecări, activarea sistemelor de desecare cu dublă funcționalitate, specifice zonei de vest a țării;
• măsuri concrete stabilite la fața locului împreună cu fermierii”, a transmis ministrul agriculturii.
Conform ministrului, greutățile momentului au determinat Guvernul să caute cele mai rapide soluții și să ia cele mai bune măsuri pentru a reduce pierderile, pentru a pregăti anul agricol 2022 –2023 și a asigura furajele necesare sectorului zootehnic.
Sursă: agrointel.ro