Cine crede că pe Facebook nu există reguli, se înşală! Încă din anul 2014, această reţea socială a devenit, prin lege, spaţiu public, ceea ce înseamnă că trebuie să respectăm cu rigoare anumite reguli de conduită, chiar dacă vorbim de mediul online.
Utilizatorii trebuie să cunoască şi legile internetului
Este prima regulă de care trebuie să ţinem cont atunci când intrăm în mediul online. Dincolo de aprecieri, distribuiri sau comentarii, utilizatorii trebuie să cunoască şi legile internetului, scrie obsevatornews.ro.
Ioana Avădani, preşedinte CJI: Dacă nu îţi permiţi să înjuri în gura mare pe oricine pe stradă, nu poţi să o faci nici pe Facebook. Nici nu aş vrea să rămânem cu impresia că aceste limite sunt extrem de stricte. Avem o foarte mare libertate de exprimare, un foarte mare domeniu în care ne putem mişca atât timp cât nu lezăm demnitatea celuilalt.
Totodată, pe Facebook circulă cele mai multe ştiri false. Iar utilizatorii nu reuşesc întotdeauna să discearnă între adevăr si minciună.
Ioana Avădani, preşedinte CJI: Pe de o parte, avem acest val de informaţii neverificate, unele de bună credinţă. Sunt oameni care chiar cred că dacă beau apă cu lămâie dimineaţa pe stomacul gol, se vindecă de covid sau se protejează de covid. Deci avem acest val de informaţii false. Şi, de partea cealaltă, nu avem niciun fel de instrument pentru a le stăvili la sursă.
Ce le rămâne utilizatorilor de făcut?
În primul rând, verificăm sursa. Cele mai multe dintre informaţiile false răspândite în online vin din canale neoficiale. Este important, de asemenea, să facem diferenţa şi între opinie şi ştire. Dacă părerea unei persoane primeşte suficient de multe distribuiri încât să devină virală, ea nu devine în mod automat şi fapt.
Pentru cei care nu se opresc doar la a răspândi informaţii false, riscul pe care şi-l asumă este foarte mare Din cauza unei postări care instiga la violenţă un bărbat din Târgovişte a fost săltat de poliţie în urmă cu câteva zile şi s-a ales cu dosar penal.