Răzvan Burleanu (36 de ani), președintele FRF, l-a întâlnit joi pe Ludovic Orban (57), prim-ministrul României, pe care l-a convins de necesitatea modificării protocolului medical folosit în sportul profesionist, inclusiv în fotbal.
UPDATE 10:55 – FRF confirmă modificarea protocolului
Federația Română de Fotbal a confirmat modificările aduse protocolului medical, anunțate de GSP, printr-un comunicat.
„Vineri, 21 august 2020, Comitetul de Urgență al FRF a aprobat noul protocol care reglementează desfășurarea competițiilor fotbalistice în contextul pandemiei COVID-19. Actualizarea documentului vine ca urmare a modificării și completării ordinului comun al Ministerului Tineretului și Sportului și al Ministerului Sănătății”, se arată pe site-ul frf.ro.
Persoanele al căror test este pozitiv se internează pentru 48 de ore pentru evaluarea stării de sănătate și vor fi retestate în ziua 7 de la primul rezultat pozitiv. În cazul în care rezultatul retestării este negativ, iar persoanele nu au prezentat simptome, acestea își pot relua activitatea, inclusiv în ceea ce privește participarea la competiții oficiale. Persoanele al căror test este negativ și care nu au fost identificate drept contacți în urma anchetei epidemiologice își continuă activitatea sportivă – comunicat FRF
Știrea inițială – Protocolul medical suferă modificări
Regulile noi vor fi ca în cupele europene: după îmbolnăvirea unui jucător sau a mai multora, nu o să mai fie izolat lotul întreg. Clubul îi va putea folosi în meciuri pe fotbaliștii sănătoși, în timp ce infectații vor fi dați deoparte. Condiția este ca o echipă să dețină măcar 13 jucători pentru un meci.
Noul protocol rezolvă o problemă care ar fi condus la o avalanșă de rezultate de 0-3 decise la „masa verde”, în situațiile în care unele echipe ar fi fost izolate de DSP din cauza cazurilor de COVID. Testările vor continua să fie efectuate o dată la 14 zile, nu mai des.
Guvernul a confirmat acordul cu Burleanu prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1442, publicat în Monitorul Oficial.
Măsurile protocolului medical
- o echipă trebuie să aibă disponibili cel puțin 13 jucători, obligatoriu un portar, pentru a putea disputa un meci;
- un club organizator trebuie să aibă avizul DSP de a disputa un meci, cel puțin cu 6 ore înainte de startul acestuia;
- o partidă care nu se poate juca la data stabilită poate fi reprogramată, dar nu mai devreme de 7 zile;
- o partidă poate fi reprogramată o singură dată;
- dacă la finalul unei faze a competiției (sezon regulat tur/retur, play-off, play-out) există meciuri nedisputate, echipele din cauza cărora nu s-au jucat vor pierde cu 0-3 la „masa verde”;
- meciurile din Cupa României și cele de baraj nu pot fi reprogramate și se vor omologa cu 3-0 la „masa verde”.