Din clipa în care cel mic vine pe lume, copilașul devine centrul Universului tău, devine rațiunea ta de a trăi, de a te bucura, poți petrece minute în șir privindu-l în timp ce doarme fără să te plictisești și fără să simți cum trece timpul.
Însă, timpul trece parcă văzând cu ochii, iar din bebelușul cu miros de lapte dulce, acesta se transformă într-un pui de om, cu activități proprii, care devine din zi în zi mai independent, care are nevoie de spațiul său, dar și de stimuli intelectuali pentru a se dezvolta armonios.
Ca mamă, ca părinte, încerci mereu să fii alături de copilul tău, să îi oferi tot ceea ce ar trebui pentru ca acesta să crească frumos, însă, uneori poți rămâne în pană de idei. În materialul următor vei găsi câteva idei de activități care îl vor ajuta pe cel mic să se dezvolte armonios, să aibă o minte sănătoasă și un trup sănătos.
Iată câteva idei de activități care îi vor plăcea la nebunie copilului tău
”Meseria” de părinte este cea mai frumoasă, dar și cea mai dificilă din lume, nu există concediu sau zile libere, în plus, ”job-ul” tău este însăși rațiunea ta de a trăi. Iar uneori, în tumultul cotidian, poți uita sau poți rămâne fără idei de activități distractiv-educative pentru copii.
Ce poate face copilul tău pentru a se dezvolta armonios?
Dacă în vremea copilăriei celor trecuți de 35 de ani accentul se punea foarte mult pe note mari și pe învățat intens la limba română, matematică sau istorie, copiii zilelor noastre (dar și părinții) își doresc și altceva pe lângă activitățile școlare. O limbă străină este esențială în dezvoltarea copilului, mai ales că în prezent, aproape orice loc de muncă necesită să știi cel puțin o limbă străină.
Așadar, dacă cel mic va urma cursuri de limba engleză pentru copii va fi un plus pentru dezvoltarea sa cognitivă, dar îl va ajuta și pe viitor, atunci când va fi adult și va dori să aibă un loc de muncă bine plătit și care îi place.
Învățatul este important la orice vârstă, (însă accentul se pune la copiii de vârstă școlară), dar nu trebuie să uităm niciodată că mici au nevoie, pe lângă concentrare, și de jocuri și activități pentru copii, care să îi ajute să se bucure, să interacționeze liber unii cu ceilalți, să se dezvolte într-un mediu natural, fără presiunea școlii sau a temelor.
Câteva idei de jocuri distractive:
- amintește-ți de propria copilărie și joacă cu cel mic jocuri care la acea vreme te bucurau din tot sufletul! Baba oarba, șotronul, leapșa, de-a v-ați ascunselea, sunt dar câteva dintre activitățile care îți vor face copilul să râdă cu gura până la urechi.
- faceți puzzle-uri împreună! E o activitate plăcută, care va dezvolta memoria copilului, indiferent de vârstă. Dacă în primii ani poate face puzzle-uri cu 20-30 de piese, la vârsta adolescenței vă puteți distra copios făcând unul de 500 sau chiar 1000 de piese.
- plimbați-vă în aer liber! Dacă vremea o permite, nu ezita să ieși mereu afară cu cel mic, (sau chiar mai mare). Puteți merge cu rolele, cu bicicleta sau pur și simplu vă puteți plimba.
Așadar, dacă ai rămas în pană de idei, materialul de mai sus te va ajuta cu câteva idei de activități care îl vor ajuta pe cel mic să se dezvolte armonios, dar și să se bucure din tot sufletul, așa cum ar trebui să o facă orice copil!