În plină pandemie, sectorul economic gâfîie, locurile de muncă dispar, contractele se numără pe degete, uneori pe cele de la o singură mână. Dar ce te faci când, peste toate aceste piedici, îţi intră şi Covid-ul în firmă? Sau, mai concret, când afli că un coleg, un angajat, Doamne fereşte de mai mulţi, a fost depistat pozitiv, deşi el a fost până ieri sau alaltăieri la muncă?
Teroarea Covid merge până acolo încât sunt firme în Iaşi care au ascuns cazurile, ca să nu le fie afectată activitatea. Altele, la polul opus, au decis să testeze benevol toţi angajaţii.
Iată paşii pe care trebuie să îi respectaţi, atât ca angajatori, cât şi ca angajaţi, pentru a evita exact ceea ce probabil aveţi nevoie cel mai puţin acum: o eventuală suspendare a activităţii sociatăţii comerciale, scrie ziaruldeiasi.ro.
Numărul de cazuri creşte însă de la o zi la alta, şi mulţi angajatori îşi pun problema apariţiei inevitabile a unui caz în rândul angajaţilor.
„Au existat cazuri în care anumite firme au decis testarea angajaţilor, dar există şi foarte multe societăţi care preferă să nu facă acest lucru, tocmai pentru a nu-şi suspenda activitatea“, au declarat surse din cadrul Consiliului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
La jumătatea lunii mai, Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii au emis un ordin comun care prevede o serie de măsuri pentru prevenirea contaminării şi asigurarea desfăşurării activităţii la locul de muncă.
Primii care sunt vizaţi în ordin sunt angajatorii care până la apariţia vreunui caz în firmă trebuie înainte de toate să-şi instruiască salariaţii cu privire la riscul îmbolnăvirii, odată cu revenirea la locul de muncă după starea de urgenţă.
Tot angajatorii pot stabili activităţile care pot fi continuate şi adaptate în condiţiile respectării măsurilor de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2, inclusiv pentru desfăşurarea activităţii în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu.
Avem un infectat: ce facem? Dezinfectăm, izolăm contacţii, anunţăm DSP, facem propria anchetă
Ce te faci însă dacă un angajat sau coleg de muncă a fost diagnosticat cu infecţia cu SARS COV2, iar el a fost până a aflat la muncă?
Angajaţii cu simptome respiratorii (tuse, strănut, rinoree etc.) şi/sau febră mai mare de 37,3 grade C şi/sau stare general alterată, apărute în timpul programului de lucru, vor fi imediat izolaţi de restul colegilor şi trimişi la domiciliu sau dirijaţi către spitale, în funcţie de starea persoanei.
De regulă, în marea majoritate a cazurilor nu este necesară închiderea birourilor sau a clădirii, iar suspendarea activităţii este o decizie care poate fi luată de angajator sau impusă de DSP în urma anchetei epidemiologice.
Există în schimb nişte reguli în cazul în care intervalul de timp în care angajatul confirmat cu infecţia cu SARS COV2 s-a aflat în incinta firmei mai puţin de şapte zile.