Crearea unei aplicații mobile, în special a uneia complexe, este o sarcină care vine la pachet cu o serie de provocări. Este nevoie de timp, efort și experiență. Cel mai mare risc, cu toate acestea, este că nu știi dacă va fi acceptată de piață. Lansarea unei aplicatii software poate fi o acțiune foarte riscantă din punct de vedere financiar.
Dacă ar exista o modalitate mai bună de a face față acestei probleme? Ce se întâmplă dacă ai putea reduce complexitatea, ai reduce timpul și efortul pe care trebuie să-l depui și să te asiguri că investiția ta nu vor fi irosită? Ei bine, există un concept care te poate ajuta cu asta. Se numește conceptul MVP. În acest articol vei afla ce este un MVP și cum îți poate fi util.
Ce este un MVP?
MVP înseamnă Minimum Viable Product. Este utilizat pe scară largă în lumea software-ului, în special în rândul start-up-urilor care construiesc produse digitale complexe și doresc să își optimizeze timpul și resursele financiare.
Ideea acestei soluții este foarte simplă – creezi o versiune simplificată a produsului (în cazul tău – software), pe care îl ai în vedere. Această versiune ar trebui să aibă doar caracteristicile principale ale produsului final și este realizat în cursul a doar câtorva săptămâni, în unele cazuri chiar zile.
Avantajele produsului minim viabil – MVP
În continuare îți sunt prezentate principalele beneficii ale creării unui produs viabil minim. Având în vedere că fiecare aplicație este diferită, beneficiile utilizării MVP pot varia. Cu toate acestea, există unele reguli care sunt universale pentru toate sau cel puțin pentru marea majoritate a aplicațiilor.
- Validarea ideii tale
Primul avantaj este validarea ideii tale. După cum probabil știi, foarte multe idei de afaceri pot să nu funcționeze. În fapt 90% dintre startup-urile lansate anual eșuează. Orice idee pentru a avea success are nevoie de testare în piață și a vedea dacă acei clienți potențiali o consideră suficient de valoroasă pentru a plăti pentru ea.
De aceea, nu este indicat să creezi un produs foarte complicat și să aștepți lansarea lui, investiția de tip și cost este foarte mare, ducând asfel la un grad ridicat de risc. Ceea ce îți propune MVP este chiar asta, posibilitatea lansării într-un timp foarte scurt a unei soluții minim viabile. Practic în doar câteva săptămâni vei avea o aplicație funcțională cu un minim de funcții. În acest moment vei avea oportunitatea de a testa aplicația direct în piață și a vedea reacția consumatorilor. După ce acest ciclu de feedback a fost inițiat vei putea să începi să construiești mai multe funcționalități sau vei abandona proiectul, în cazul în care acesta rezultă a fi nefezabil.
- Economisirea banilor
Economisirea banilor este o prioritate pentru toate companiile, mai ales cele aflate în fază de startup. MVP este o soluție care crează un cadru ideal pentru testarea noilor idei de business, cu un cost relativ mic. Crearea unei versiuni minime a produsului este realizată în doar câteva săptămâni. După testarea și validarea ideii în piață se va începe procesul de development al produsului pe termen lung și vei beneficia pe tot acest parcurs de support services și consultanță.
- Flexibilitate
Începerea cu un MVP presupune construirea unui set limitat de funcții pentru software-ul tău. Odată ce ai implementat principalele caracteristici și ai adunat feedback de la clienți, îți va fi mult mai ușor să anticipezi ce funcții suplimentare trebuie să adaugi și care este ordinea importanței.
În schimb, dacă ai construit un produs complex cu multe piese de funcționalitate care sunt inutile pentru clienții tăi, va fi mult mai dificil și mai costisitor să adaugi funcționalități noi.
- Agilitate pe piață
Cu toții știm cât de importantă este lansarea la momentul oportun a oricărei idei de afaceri. A aștepta să lansezi un produs până în momentul perfecțiunii s-a dovedit în repetate rânduri a fi o strategie perdantă. Era digitalizării cere viteză și un grad de adaptabilitate crescută. Datorită timpului scurt de realizare și implementare a unui MVP, compania ta va reduce timpul de lansare și apariția pe piață.
Dacă vei pierde timpul să construiești un produs perfect, este foarte posibil ca acel produs să nu mai fie necesar consumatorilor sau un alt competitor a lansat înaintea ta acaparând cota majoritară în piață.
- Reducerea riscului
Reducerea riscului este probabil cel mai important beneficiu care include toate celelalte pe care le-am enumerat mai sus. Prin construirea unui MVP cu ajutorul unei companii de software development company, vei putea să începi „de la zero” și să testezi orice idee de business. Acest lucru presupune minimizarea riscului, reducerea timpului necesar aducerii și testării produsului pe piață, reducând astfel și costurile implicate. Multe afaceri folosesc acest tip de soluție MVP pentru a testa strategii și produse noi, strategii care mai apoi sunt schimbate pentru a duce compania pe calea succesului.
În concluzie MVP, minimum viable product, reprezintă o strategie utilă pentru orice business care dorește lansarea unui produs sau serviciu de software. Utilizarea acestei abordări va reprezenta un avantaj competitiv uriaș pe piață, iar în parteneriat cu o software development company cu experiență produsele sau serviciile lansate vor avea un real success.