Un adolescent din judeţul Botoşani a fost adus la Iaşi în stare gravă după ce a slăbit peste 50 de kilograme în urma unei drastice cure de slăbire. Acesta a ajuns la spital cu probleme de echilibru, lipsit de putere, iar medicii au observat că ar fi vorba şi de alte afecţiuni, inclusiv la nivelul inimii.
Conform Monitorul de Botoşani, adolescentul a luat decizia de a slăbi după ce în urmă cu un an cântărea aproape 100 de kilograme. În demersul său a folosit inclusiv suplimente alimentare pentru slăbit, care l-au adus la un pas de moarte.
În acest moment, adolescentul în vârstă de 16 ani se află sub monitorizarea medicilor de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” care vor mai întâi să afle cât de mult i-a fost afectat organismul şi cum ar putea fi corectate dezechilibrele existente.
„Pacientul se află sub monitorizare în secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, acum se fac analize extinse pentru a avea un tablou asupra stării lui de sănătate. După toate investigaţiile, medicul cardiolog va spune care este cauza, dacă este o problemă acută sau cronică, în urma curei de slăbire. El este cooperant, le-a povestit medicilor de la Botoşani că se simte rău, că îi bate inima mai încet. Probabil că vom face şi un consult psihologic ca să vedem cum putem scoate copilul şi din criza emoţională prin care trece”, a precizat Alina Belu, managerul Spitalului de Copii „Sf. Maria”.
„Astfel de suplimente pot afecta grav inima, aparatul digestiv, rinichii sau chiar sănătatea psihică”
Medicul nutriţionist Adina Rusu atrage atenţia asupra faptului că nu există remedii şi tratamente miraculoase pentru scăderea în greutate şi că produsele pentru slăbit care pot fi găsite în mediul online sunt periculoase pentru sănătate.
„Produsele pentru slăbit achiziţionate de pe Internet nu sunt foarte bine controlate şi pot conţine chiar substanţe interzise. Astfel, acestea pot avea în compoziţie substanţe stimulente, care ne dau energie multă şi ne fac să uităm de mâncare, dar care forţează foarte tare organismul, efectele putând fi devastatoare. Prin compuşii conţinuţi, astfel de suplimente pot afecta grav inima, aparatul digestiv, rinichii sau chiar sănătatea psihică”, a explicat nutriţionistul Adina Rusu pentru „Ziarul de Iaşi”.
De asemenea, nutriţionistul spune că astfel de cure de slăbire foarte restrictive nu sunt indicate pentru nicio categorie de vârstă, mai ales pentru copiii sau adolescenţii care se află în perioada de dezvoltare.
„Pot cauza deficienţe nutriţionale grave şi chiar tulburări de alimentaţie, cum ar fi bulimia şi anorexia, în faţa cărora adolescenţii sunt mult mai vulnerabili. Curele foarte restrictive nu sunt indicate decât în anumite condiţii, sub supraveghere medicală. Sunt anumite situaţii, unele patologii sau intervenţii chirurgicale care impun o scădere rapidă în greutate într-un timp scurt, dar doar sub supravegherea specialiştilor”, a completat Adina Rusu.
Regimurile alimentare drastice nu sunt bune pentru organism
Astfel, scăderea în greutate se face, conform specialiştilor, prin corectarea alimentaţiei şi a stilului de viaţă. În primul rând este nevoie de stabilirea unui program de alimentaţie care trebuie să ţină cont şi de restul activităţilor în care este implicat un adolescent şi trebuie în acelaşi timp să se acorde mai multă atenţiei odihnei şi activităţii fizice.
„Corectarea alimentaţiei trebuie să fie făcută ţinând cont şi de aspectele specifice vârstei, respectiv ieşirile în oraş, întâlnirile cu prietenii, care fac imposibilă urmarea unui regim foarte limitativ. De asemenea, sprijinul familiei şi al prietenilor este foarte important pentru adolescenţii care încep un astfel de proces, iar în instituţiile de învăţământ ar trebui să se pună mai mult accent pe combaterea stigmatizării persoanelor cu exces ponderal”, a mai spus nutriţionistul ieşean.
Citiți mai multe pe ziaruldeiasi.ro