Reprezentanții asociațiilor de pacienți avertizează asupra unei posibile crize a medicamentelor. Un număr de 71 de medicamente, între care 21 fără alternativă terapeutică, ar putea dispărea din farmaciile și spitalele din România, începând din 2 noiembrie, pentru că le expiră prețul stabilit de stat, atrag atenția asociațiile de pacienți.
Din cauza acestei iminente crize a medicamentelor ar urma să aibă de suferit câteva sute de mii de pacienți și familiile lor. Ce vor face medicii lor când, într-un timp foarte scurt, vor trebui să schimbe tratamentul tuturor acestor pacienți, se întreabă reprezentanții asociațiilor de pacienți.
Asociația Națională pentru Protecția Pacienților și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România au propus ca soluție de rezolvare urgentă a acestei crize prorogarea termenului și extinderea valabilității actualelor prețuri, inclusiv ale celor 71 de medicamente, dintre care 21 nu au azi o alternativă terapeutică, până la rezolvarea problemei de fond.
Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, spune că între cei afectați vor fi pacienți cu boli respiratorii, dar și persoane cu boli cardiovasculare, diabet și epilepsie.
„Între cele 70 de medicamente cu risc de a dispărea de pe piața din România se află medicamente pentru pacienții cu astm, boli cardiovasculare, diabet, epilepsie. Trebuie să ne gândim că va fi o categorie de pacienți – sute de mii sau zeci de mii de pacienți – care ori nu vor mai avea tratament ori vor trebui să meargă la medic pentru a li se schimba tratamentul. Iar asta, de multe ori, nu e un lucru pozitiv”, a spus Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România conform Republica.