Cătălin Cherecheş nu vrea să se întoarcă în România. Fostul primar din Baia Mare prins în urmă cu patru zile în Germania refuză să îşi dea acordul pentru o extrădare rapidă.
În aceste condiţii, poate ajunge în ţară abia peste trei sau chiar şase luni. Fostul edilul se află acum în arestul poliţiei din Augsburg, dar urmează să fie mutat, la Munchen, în închisoarea unde a stat şi Adolf Hitler. Până acum, Cătălin Cherecheş nu a putut vorbi cu soţia sau cu alţi apropiaţi, ci doar cu avocatul său din Germania, scrie observatornews.ro.
La peste o săptămână de la fuga lui Cătălin Cherecheş, alţi apropiaţi ai fostului primar au ajuns în vizorul anchetatorilor. Au fost percheziţii la secretara şi şoferul lui Cherecheş, iar un cunoscut om de afaceri din oraş a fost ridicat de poliţişti din trafic. Răscolite de anchetatori au fost şi doua case ale lui Cherecheş, dar şi biroul de la primărie.
Au apărut şi noi detalii din traseul primarului fugar până în Germania. Din arest, Cherecheş a cerut să nu fie extrădat în România.
Dosarul Cherecheș. În Baia Mare au avut loc percheziţii de amploare
Vizaţi sunt – secretara fostului edil, cea care vineri, la trei dimineaţă, cheamă un taximetrist şi îi dă maşina personală pentru a-l duce pe Cherecheş acasă. Şoferul primarului fugar – cel care îi conducea maşinile şi îi ştia agenda. Răscolite de anchetatori sunt şi vila din oraş a lui Cherecheş şi casa de vacanţă. Un important om de afaceri din oraş, Ilie Ureche, a fost şi el oprit în trafic şi dus acasă pentru percheziţii.
Ureche este supranumit „regele luminilor”, din cauza numeroaselor contracte pentru iluminat festiv, mai ales în Baia Mare. Tot joi s-au făcut percheziţii şi în biroul lui Cherecheş de la primărie şi au fost ridicate toate camerele de supraveghere din clădire.
Fuga lui Cătălin Cherecheş arată cât de meticulos a acţionat pentru a-şi pierde urma
Potrivit anchetatorilor, fostul primar iese din ţară vineri dimineaţă în jur de ora 7.50, cu direcţia Budapesta. Pe traseu, se opreşte în două locuri pe autostradă, de unde îşi cumpără un rucsac şi două cartele prepay.
Cinci ore mai târziu, după ora 13, ajunge la Budapesta. Fostul primar e văzut în zona Operei. Merge la pas. Îşi deschide telefonul, încearcă să activeze cartele cumpărate, dar nu reuşeşte. E greşeala care îl dă de gol în privinţa locaţiei. A crezut cel mai probabil că nu va putea fi urmărit dacă schimbă cartela telefonului mobil, dar păstrează dispozitivul. Se întoarce în zona Operei şi se aşază la terasa unui hotel. Intră în vorbă cu barmanul şi îl roagă să-i facă rost de o maşină care să-l ducă în Germania. Bărbatul îi găseşte autoturism, iar drumul îl costă 1.400 de euro. Achită totul cash.
Cherecheș și-a dat seama că era filat și a încercat o diversiune
După ora 15:00, Cătălin Cherecheș porneşte spre Germania, cu destinația Ulm – oraşul în care locuieşte mătuşa sa. Drumul durează aproape 11 ore. Între timp, poliţiştii germani se activează, după ce primesc informații din Ungaria și din România. Cherecheş stă ascuns în casa mătuşii sale două zile. Marţi seară, când îşi dă seama că este filat, încearcă o diversiune. Mătuşa cheamă un taxi, care pleacă gol de la adresă. Una dintre maşinile poliţiştilor bavarezi porneşte după el. Când crede că a scăpat de ofiţeri, se urcă în maşina mătuşii care goneşte cu 200 km la oră spre Augsburg.
Cherecheş stă culcat, pe bancheta din spate, până ajung în gară. Acolo, mătuşa încearcă să tocmească un taximetrist care să-i ducă nepotul în Austria. Nu se înţeleg însă la preţ. Între timp, poliţiştii şi ofiţeri de la trupele speciale înconjoară maşina. Cherecheş e scos cu forţa şi i se pun cătuşele. E percheziţionat, interogat şi încarcerat în penitenciarul din Augsburg-Gablingen.
În goana disperat de a scăpa de puşcărie, Cătălin Cherecheş a tras după el tot neamul: mătuşa vitezomană va da socoteală pentru ajutorul dat. Socrii fostului edil sunt în arest, pentru că au încercat să-i cumpere libertatea de la magistratul care îi judeca dosarul. Explicaţii o să dea şi vărul care i-a permis să fugă din ţară cu buletinul său.