Teama de război şi proximitatea cu zona de conflict au pus efectiv pe chituci piaţa vânzărilor de locuinţe de la Iaşi. Fenomenul, resimţit în întreaga ţară, e confirmat de agenţiile imobiliare din Iaşi, unul din cele mai mari oraşe din proximitatea graniţei ucrainene.
Specialiştii locali în vânzarea şi cumpărarea de imobile spun că, în acest moment, le este imposibil să îşi dea seama care vor fi tendinţele, că nu ştiu la ce să se aştepte, în condiţiile în care nu s-au mai confruntat până acum cu o pandemie, peste care să se suprapună frica de război. Nimeni nu mai vrea să vândă, toţi se abţin să cumpere: pe fondul acestei amânări, la Iaşi nu se mai tranzacţionează decât ceea ce nu suferă amânare. „Telefonul nu mai sună”, ne spune, exasperat, unul dintre jucătorii importanţi de pe piaţa Iaşului.
Ce se va întâmpla însă cu preţurile? Ce spun specialiştii: notari, agenţi, patroni?
Notarii din Iaşi, cei care autentifică actele de vânzare-cumpărare a imobilelor, susţin că sunt fluctuaţii, dar se tem să le pună pe seama unui anumit fenomen.
“Sunt nişte fluctuaţii, am vorbit şi cu colegii mei, dar nu atât de mari. Iar fluctuaţiile nu sunt neapărat din cauza războiului, mai degrabă scumpirea materialelor de construcţii poate duce la fluctuaţii pe piaţa imobiliară”, crede Traian Irimia, purtătorul de cuvânt al Camerei Notarilor Publici Iaşi.
Agenţii imobiliari, cei aflaţi “în prima linie” pe piaţa tranzacţiilor de locuinţe, îl contrazic însă categoric pe reprezentantul notarilor din Iaşi. Răzvan Budean, de la agenţia Răzvan Paul Imobiliare (imobiliaris.ro), spune tranşant: “Telefonul nu mai sună… Nu mai sună aşa cum suna acum 2-3 luni. Nu am mai trecut prin aşa ceva niciodată, din pandemie în frica de război. Sunt foarte mulţi care nu vând sau nu cumpără din motivul ăsta”.
O altă agenţie se plânge că, până de curând, vindea 35 de apartamente pe lună, iar acum, în ultima lună, abia a reuşit să vândă două locuinţe.
Iar un al treilea şef de agenţie imobiliară, care preferă să nu-şi dea numele, de teamă să nu întărească sentimentul de frică al potenţialilor cumpărători, spune la rândul său că au scăzut dramatic vânzările şi că oamenii “preferă să-şi conserve banii” până când conflictul din Ucraina va permite persoanelor interesate de vânzarea sau de cumpărarea de apartamente să-şi facă planuri pe termen lung.
„Oamenii îşi ţin banii, să aibă rezerve în caz că vor fi forţaţi să plece”
Răzvan Budean confirmă frica oamenilor de a investi acum într-o locuinţă: “E un caz fericit dacă un agent vinde unul, două apartamente pe lună. Nu se mai ajunge la recordul ăsta. Oamenii îşi ţin banii, nu cumpără, să aibă rezerve în caz că vor fi forţaţi să plece”.
Citiți mai multe pe ziaruldeiasi.ro