Conform oficialilor de la Organizația Mondială a Sănătății, majoritatea persoanelor infectate cu COVID-19 vor prezenta afecțiuni respiratorii ușoare sau moderate și se vor recupera fără a necesita tratament special, relatează rol.ro
COVID-19 este o boală infecțioasă cauzată de noul coronavirus SARS-CoV-2.
Conform oficialilor de la Organizația Mondială a Sănătății, majoritatea persoanelor infectate cu COVID-19 vor prezenta afecțiuni respiratorii ușoare sau moderate și se vor recupera fără a necesita tratament special.
Cu toate acestea însă, persoanele vârstnice care suferă deja de alte afecțiuni cum ar fi boli cardiovasculare, diabet sau boli cronice respiratorii, au o probabilitate mai ridicată de a dezvolta o formă mai severă a bolii.
Pandemia este atent monitorizată de Organizația Mondială a Sănătății și de Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA, ambele oferind constant informații actualizate.
Asemănările și diferențele dintre COVID-19 și gripă
Este foarte important ca întreaga populație să știe simptomele infectării cu noul coronavirus, iar multe dintre acestea sunt asemănătoare gripei.
Atunci când discutăm despre coronavirus și gripă: asemănări și diferențe, trebuie să menționăm că ambele au căi similare de transmitere: prin picături de salivă eliberate prin tuse, strănut sau chiar prin simpla conversație.
Mai mult decât atât, amândouă pot cauza pneumonie și prezintă simptome ca febră, tuse și în unele cazuri vărsături și diaree.
Cu toate acestea însă, există și anumite diferențe clare. Pierderea mirosului și a gustului reprezintă simptome timpurii ale infectării cu COVID-19, fiind prezente de la 33% până la 66% din cazuri. Adițional, COVID-19 are o probabilitate mai mare de-a deveni o afecțiune severă.
Conform celor de la Organizația Mondială a Sănătății, aproximativ 15% dintre cazurile COVID-19 sunt severe și 5% sunt critice, persoanele aflate în stare critică necesitând ventilatoare pentru a putea respira.
Principalele simptome ale infectării cu noul coronavirus
Din momentul infectării cu coronavirus, simptomele pot apărea după o perioadă cuprinsă între 2 și 14 zile, iar perioada medie de incubare se presupune a fi de 5-6 zile.
Este posibil ca simptomele să fie ușoare la început și să apară treptat. Acestea pot include:
- Tuse seacă;
- Oboseală;
- Probleme respiratorii;
- Febră;
- Frisoane;
- Cefalee;
- Pierderea mirosului și a gustului;
- Dureri musculare;
- Durere în gât.
Alte tipuri de simptome COVID-19
Pe lângă simptomele principale întâlnite frecvent, au fost raportate și alte tipuri de simptome, care se manifestă mai rar, cum ar fi:
- Nas înfundat;
- Diaree;
- Spută sau tuse productivă;
- Stare de greață;
- Vărsături.
Simptomele timpurii prezente la copii
Simptomele cauzate de COVID-19 în rândul copiilor și a adulților tineri au o probabilitate mai mare de a fi ușoare.
Primele simptome ale infectării cu noul coronavirus la copii sunt similare cu cele prezente la adulți, și anume tusea seacă și febra.
Cu toate acestea însă, copiii mai pot dezvolta și alte simptome adiționale cum ar fi:
- Nas înfundat;
- Dureri abdominale;
- Diaree;
- Vărsături;
- Nas curgător;
- Dureri musculare.
Severitatea simptomelor
Simptomele cauzate de COVID-19 pot fi ușoare sau severe. În timp ce unele persoane prezintă doar câteva simptome, alte persoane pot fi asimptomatice.
Mai mult decât atât, la anumite persoane se observă o agravare a simptomelor la doar o săptămână de la prima apariție.
Persoanele mai în vârstă au un risc mai ridicat de-a suferi o formă mai severă a bolii COVID-19, iar acest risc crește odată cu înaintarea în vârstă.
Persoanele care au deja anumite afecțiuni cronice pot prezenta și ele acest risc. Afecțiuni precum:
- Diabet zaharat tip 2;
- Obezitate severă;
- Boli cardiovasculare precum insuficiența cardiacă, boala arterială coronariană sau cardiomiopatia;
- Afecțiuni renale cronice;
- Sistem imunitar slăbit datorat transplantului de organe.
Persoanele infectate cu coronavirus trebuie să respecte măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19 aflate în vigoare.
Este recomandat ca persoanele cu COVID-19 care prezintă probleme respiratorii sau alte simptome îngrijorătoare să sune la numărul unic pentru apeluri de urgență 112, pentru a primi îngrijiri medicale imediate.