Spitalul Sfântul Spiridon, singurul spital evaluat de Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate, dar şi cel mai mare din Moldova, este la jumătatea clasamentului în privinţa standardelor impuse de Ministerul Sănătăţii.
Toate unităţile sanitare din ţară sunt obligate să afişeze, vizibil, în maximum 30 de zile, categoria de acreditare sau dacă sunt în curs de evaluare, de către Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS). La Iaşi, o singură instituţie medicală de stat este deja acreditată, restul fiind în curs de evaluare. Spitalul Clinic de Urgenţe Sfântul Spiridon va trebui să afişeze „bulina galbenă“, adică pacienţii trebuie să se aştepte să apară şi probleme odată cu internarea sau chiar cu consultarea vreunui specialist într-o problemă de sănătate.
În cazul Spitalului Clinic de Urgenţe Sfântul Spiridon, Colegiul Director pentru aprobarea raportului de acreditare a emis ordinul încă de la începutul lunii iulie. Potrivit documentelor emisie de ANMCS, cel mai mare spital din Moldova a primit categoria a III-a de acreditare cu menţiunea „cu rezerve“. Dacă, la punctajul total privind situaţia criteriilor şi condiţiilor cumulative utilizate pentru încadrarea şi categoria de acreditare, situaţia pare a fi bună, respectiv 75,26%, în cazul indicatorilor punctaţi negativ, instituţia ocupă locul 3 pe ţară, dintre cele 145 de unităţi sanitare evaluate. Şi asta după Spitalul Municipal din Dej şi Spitalul Penitenciar Poarta Albă, din punctul de vedere al categoriei de acreditare. Potrivit Ordinului preşedintelui ANMCS, „indicatorii cu valoare (-10) sunt indicatorii care exprimă obligaţii legale sau indicatorii a căror neîndeplinire reflectă grave deficienţe la nivelul spitalului, care pun sau pot pune în pericol siguranţa pacienţilor, personalului, datelor şi mediului, a căror neîndeplinire este punctată cu (-10)“. Potrivit datelor furnizate de ANMCS, Spitalul Sfântul Spiridon are termen 24 de luni să rezolve problemele semnalate de inspectorii care au realizat evaluarea. Acreditarea instituţiei este valabilă până în 2024. În cazul în care spitalul nu va duce la îndeplinire planul de conformare în cei doi ani de zile, unitatea sanitară va fi clasificată în următoarea categorie de acreditare, şi anume cea „cu încredere redusă“.
Citiți mai multe pe Ziaruldeiasi.ro