Mai mult de jumătate din bugetul acestui an va fi cheltuit pentru investiții, dintre care se remarcă proiectul integrat finanțat din Programul Operativ Regional (POR), care cuprinde lucrări pentru 18 locaţii diferite din oraș.
Unul dintre cele mai importante elemente ale acestui proiect integrat este renovarea completă și amenajarea curții Liceului Tehnologic Zimmethausen, lucrările fiind preconizate să înceapă din această toamnă. Bugetul anului 2021 s-a aprobat în cadrul şedinţei consiliului local din luna aprilie.
Din bugetul local de aproape 20 de milioane de lei 56,44% au fost alocate pentru investiții, aproape 15 la sută pentru cheltuielile de personal și 17,42% pentru bunuri și servicii. Aproximativ 8% din buget este rezervat pentru rambursarea dobânzilor și a împrumuturilor.
În ceea ce privește investițiile din acest an, putem enumera printre acestea proiectul integrat cu o contribuţie proprie de peste două milioane de lei, construcția unui sistem de încălzire cu biomasă pentru clădirile publice (1,47 milioane de lei), continuarea lucrărilor de renovare a primăriei (1,11 milioane lei), renovarea dispensarului și reabilitarea anexelor şi terenului din jurul acesteia (1.067 milioane lei). De asemenea se continuă renovarea Vilei 49 și a anexelor din jurul acesteia, costurile acestor lucrări depășesc valoarea de un milion de lei.
Alte 752 de mii de lei vor fi cheltuite la finalizarea noului centru balnear. În legătură cu această investiție trebuie menționat faptul că achiziția publică pentru lucrările de amenajări interioare a fost anunțată de către Consiliul Județean Harghita, suma care va fi cheltuită ridicându-se la 1,7 milioane de lei, fără TVA. Firmele pot aplica cu oferta lor până în data de 17 mai.
După cum se știe, Primăria Borsec și consiliul județean au semnat un contract de asociere în luna noiembrie, anul trecut, prin care Consiliul Județean participă la lucrările noului centru balnear cu două milioane de lei.
Din lista de investiții a bugetului local face parte și izolarea termică a blocurilor și amenajarea zonelor publice din jurul lor. În prima fază, blocul E3 de pe strada Pietrii va fi izolat termic, cheltuielile fiind de 300 de mii de lei, iar în a doua fază se va efectua amenajarea spațiilor publice dintre acestă clădire respectiv blocul E1 de pe strada Carpați, lucrări care vor costa 481.800 lei.
S-au luat în considerare și sugestiile locuitorilor
În cadrul unei consultări publice din luna decembrie al anului trecut, am întrebat locuitorii Borsecului despre investițiile care ar trebui să fie cu prioritate în următorul ciclu bugetar. De asemenea, acestora le-am solicitat şi să formuleze propuneri cu privire la investiţiile pe care le-ar realiza dintr-un buget de 300 de mii de lei. Respondenții au identificat o serie de nevoi care deja se regăsesc în mai multe proiecte aflate în derulare. În același timp, s-a ivit ideea construirii unui loc de joacă mai mare și construirea trotuarului pe strada Gheorghe Doja, acestea două necesități fiind introduse în bugetul local. Pentru prima investiţie orașul cheltuiește 385 de mii de lei, iar pentru construcţia trotuarului 200 de mii de lei.
Unul dintre obiectivele principale ale consiliului local este depunerea a cât mai multor proiecte de finanţare, prin urmare se pregătesc mai multe planuri și documentații. Acestea includ, printre altele, un studiu de fezabilitate pentru construcția rețelei de gaz în oraș, documentația pentru renovarea vilei Belvedere, planuri pentru un centru de agrement în jurul pistei de bob de vară sau extinderea și modernizarea sistemului de producere de zăpadă artificială la pârtia de schi.
Deși investițiile constituie un rol foarte important în bugetul din acest an, trebuie să amintim și celelalte categorii de cheltuieli. În domeniul educației, de exemplu, Liceul Tehnologic Zimmethausen primește 275 de mii de lei pentru costurile materiale. Au fost alocați 150 de mii de lei pentru diverse evenimente de agrement, 60 de mii de lei pentru sprijinirea cultelor și 40 de mii de lei pentru finanțarea activităților sportive. Continuăm să sprijinim programul de îngrijire la domiciliu efectuat de către organizația Caritas Alba Iulia, pentru care s-a alocat suma de 67.200 lei. Anul acesta vom extinde din nou stocul de cărți la Biblioteca Orășenească Kamenitzky Antal, cheltuind 20 de mii de lei în acest scop.
Pe lângă investiții, cheltuim și pentru reparații
În acest an vom cheltui aproape 1,3 milioane de lei pentru diferite reparații ale infrastructurii. Astfel, de exemplu, am alocat 300 de mii de lei pentru a îmbunătăți zidurile de sprijin ale pâraielor Mesteacănul și Hanzker în strada Pietrii. Cheltuim 200 de mii de lei pentru repararea drumurilor, aceeași sumă este cheltuită și pentru repararea casei de cultură. Pentru reamenajarea parcurilor am rezervat suma de 82 de mii de lei, în același timp vom cheltui 50 de mii de lei pentru repararea mobilierului stradal și tot din 50 de mii de lei vom repara fântânile arteziene publice.