Mai multe clădiri și spații publice vor fi reabilitate în Borsec prin Programul Operativ Regional (POR), proiectul integrat fiind în valoare de 31 de milioane de lei. Contractul de finanțare semnat, a fost înmânat astăzi primarului József Mik de către Attila Cseke, ministrul dezvoltării lucrărilor publice și administrației, acesta fiind astăzi în vizită de lucru în stațiunea turistică.
În cadrul vizitei sale de câteva ore, ministrul a avut o întâlnire cu primarii localităților din zona de nord a județului, în cadrul căreia s-au discutat aspecte privind investițiile pe care le are ministerul dezvoltării în derulare, respectiv a investițiilor care vor fi demarate în perioada următoare. După această întâlnire, ministrul dezvoltării a înmânat primarului József Mik contractul de finanțare semnat al proiectului integrat de dezvoltare a orașului.
„Este un moment mult așteptat de comunitatea locală. Am semnat contractul de finanțare al unui proiect integrat de dezvoltare a orașului, care presupune investiții pe mai multe proiecte din localitate. Felicit comunitatea locală pentru implicare, și pentru faptul că a știut să-și urmărească prioritățile privind dezvoltarea orașului. Borsecul este o localitate turistică importantă, cunoscută chiar și la nivel internațional. Este nevoie de dezvoltarea infrastructurii pentru ca locul stațiunii să fie cât mai pregnant în turismul din România” – a declarat ministrul.
La rândul său, primarul József Mik a vorbit despre faptul că semnarea contractului este un moment extrem de important din viața orașului. Edilul a explicat că proiectul integrat presupune, printre altele, reabilitarea unei case de cultură, a școlii, a spațiilor publice, demolarea unor construcții vechi și construirea de locuințe sociale și care valorează în totalitate 31 milioane de lei, din care Ministerul Dezvoltării, prin Programul Operațional Regional alocă o sumă de 22,8 milioane de lei, contribuția proprie a primăriei fiind de 8,3 milioane lei.
Despre proiect, pe scurt
Prin acest proiect se vor realiza o serie de investiții majore, printre acestea numărându-se reabilitarea clădirii școlii și al clădirii casei de cultură din stațiune, construirea de locuințe sociale, extinderea infrastructurii de drumuri.
Se are în vedere, de asemenea, restaurarea și consolidarea clădirii casei de cultură din stațiunea turistică. Clădirea monument istoric face parte din Ansamblul balnear urban „7 Izvoare”, datată la sfârșitul secolului XIX – începutul secolului XX. Clădirea a fost construită ca vilă de agrement, iar în perioada postbelică a funcționat ca și cămin cultural. Actualmente este neutilizată.
În urma restaurării va funcționa ca centru cultural, prin intermediul căruia se va populariza istoria localității, precum și tradiția balneară care are o istorie de mai multe secole. Tipul lucrărilor ce se vor efectua: lucrări de consolidare și reabilitare în zonele afectate, precum și lucrări de reparații interioare şi exterioare ce urmează a fi realizate cu materiale de bună calitate similare cu cele existente.
Proiectul prevede și demolarea a patru clădiri aflate într-o stare avansată de degradare și construirea de noi locuințe sociale, pentru categoriile defavorizate de locuitori din oraș. O clădire este situată pe strada Petőfi Sándor iar cealaltă pe strada Nadăşa. Clădirile care vor fi demolate nu aparțin patrimoniului cultural, nu sunt încadrate în categoria monumentelor istorice. Clădirile noi construite vor găzdui în total 20 de locuințe sociale: 12 în clădirea de pe strada Petőfi Sándor care va fi cu două nivele, parter şi mansardă, şi 8 locuinţe în cealaltă clădire care va fi tot cu două nivele.
Un alt element important al acestui proiect îl constituie reabilitarea Liceului Tehnologic Zimmethausen.
Lucrările propuse sunt reabilitarea şi termoizolarea clădirii, reabilitarea interioară, modernizarea instalațiilor aferente, dotarea clădirii cu mobilier și echipamente specifice, montarea becurilor LED în sălile de clasă, instalarea a două cazane de 200 kw, amenajarea spaţiului din curtea şcolii prin construirea unui teren de sport de 26m x 16m, dotarea spațiului de joacă şi aranjarea spaţiilor verzi.
Se va efectua reabilitarea și construirea unor drumuri de acces la locuințele sociale care vor fi realizate în cadrul aceluiași proiect. Totodată, proiectul prevede reabilitarea unor drumuri de acces (străzi) în cadrul localității: porțiunea dintre strada Nouă şi Nadăşa, a străzilor Minei, Mesteacănului, Făget, Mezei și construirea drumurilor în Poiana Mare, către zone care au un potențial turistic ridicat, contribuind astfel în mod direct la dezvoltarea economică a orașului.
Lungimea totală a drumurilor reabilitate va fi de aproximativ 4 km. Pe aceste porțiuni de drum se va construi și infrastructura iluminatului public. În plus, în spatele primăriei vor fi amenajate locuri de parcare, teren de joacă și un teren de sport. În același timp vor fi amenajate spațiile verzi apropiate izvorului Kossuth și fostei vile nr.55, precum și zonele din spatele bisericii ortodoxe și de lângă terenul de sport Kerek.
Pe aceste site-uri vor fi construite terenuri de tenis, locuri de joacă, alei. Suprafața spațiilor publice care vor fi renovate în vederea asigurării unor spații publice pentru petrecerea timpului liber și desfășurarea de activități sportive depășește 22 de mii de metri pătrați.