Anul 2020 a fost prezentat la nivel naţional de Institutul Naţional de Statistică (INS) drept anul în care în România s-au născut cei mai puţini copii din ultimii 100 de ani, fiind totodată şi anul marcat de pandemia de COVID-19.
Paradoxal însă, situaţia din Iaşi este total diferită faţă de trendul general: numărul naşterilor s-a menţinut la un nivel asemănător cu cel din anii precedenţi. Mai mult, la Maternitatea „Cuza Vodă”, cea mai mare din Moldova, în primele opt luni din 2021 s-au născut deja peste 6.300 de copii, mai mulţi copii ca într-un an întreg din intervalul 2016 – 2019, deşi anul încă nu este la final, scrie ziaruldeiasi.ro.
Medicii spun că, în spatele cifrelor paradoxale, stă şi o explicaţie logică: anul în care s-a declanşat pandemia a indus teama în rândul tinerelor familii, iar anul acesta se „recuperează” timpul pierdut. Este, cumva, ca acea vorbă din bătrâni: după război se nasc totdeauna mai mulţi copii.
”Recuperarea” natalităţii după un an de scădere este deja înrădăcinată în alte ţări precum Franţa, Italia sau Spania, spun specialiştii, unde după un an de teamă pentru ce le rezervă viitorul familiile au început să prindă curaj şi iau tot mai în serios aducerea pe lume a unui copil.
„Explicaţia dată de sociologi este că tinerele familii s-au speriat de pandemie şi au considerat că ar fi bine să amâne momentul unei sarcini, cumva justificat prin prisma faptului că necunoscuta este un pericol pentru o familie în devenire”, a explicat conf.dr. Bogdan Doroftei, medic primar obstetrică-ginecologie şi director medical al Maternităţii „Cuza Vodă”.
Specialiştii spun că, după această perioadă de temeri faţă de ce le rezervă viitorul, va urma o perioadă în care va creşte numărul naşterilor, poate chiar mai mult decât în anii anteriori pandemiei.
„Într-un articol publicat într-o revistă de specialitate referitor la acel tsunami din Thailanda din 2008, se precizează că în primul an natalitatea a scăzut semnificativ, lumea fiind şocată de acel eveniment, iar ulterior trendul s-a inversat. Imediat după un eveniment major, de criză, natalitatea scade, iar ulterior natalitatea creşte mult mai mult decât era înainte, ca un eveniment compensator”, a mai precizat conf.dr. Bogdan Doroftei.
Peste 6.000 de naşteri pe an la Cuza-Vodă
Din anul 2014, la numărul naşterilor maternitatea ieşeană se menţine anual peste 6.000. Mai exact, în perioada 2016 – 2019, în fiecare an la Maternitatea „Cuza Vodă” au venit pe lume peste 6.000 de copii. În 2016 – 6.333 de naşteri, în 2017 – 6.422, în 2018 – 6.373, în 2019 – 6.144. O scădere uşoară fiind observată în anul 2020, „anul pandemiei” când s-au născut 5.795 de copii, însă reprezentanţii spitalului spun că este o diferenţă minoră.
Cititi mai multe pe ziaruldeiasi.ro.