Stimate domnule ministru Marcel Ion Vela,
Lupta contra virusului Covid 19 sau Coronavirusului a dezvăluit, în fapt, oricărui român, un mare semnal de întrebare. Necunoscuta aceasta are legătură cu persoana Premierului Ludovic Orban despre care noi, cetăţenii Romaniei, nu mai ştim nimic concret.
În această vreme de criză, prim -ministrul României doar s-a autoizolat la o vilă de protocol întreţinută din impozitele tuturor românilor, deci şi a celor care urmează să intre în şomaj tehnic sau, practic, a dispărut ?
Ne întrebam cu toţii acest lucru deoarece observăm, zi de zi, că ţara este condusă prin intermediul ordonanţelor militare şi că la “pupitrul deciziilor” se află mereu aceleaşi trei persoane, dumneavoastră, domnul Despescu şi domnul Arafat”
Astfel, în timp ce ţara este guvernată, aşa cum am şi precizat, prin ordonanţe militare care restrâng sfera drepturilor fundamentale ale românilor, cu scopul declarat de a combate eficient efectele acestei pandemii, Guvernul României tace în ceea ce priveşte gândirea unui plan, cât de cât decent, care să limiteze din efectele acestei mari provocări.
Mediul de afaceri nu a primit încă asigurarile necesare unor facilităţi fiscale care se cer îndeplinite în mod obligatoriu, angajatorii şi angajatii nu ştiu cu certitudine cum va functiona instituţia somajului tehnic si cine va asigura, la prima mână, plata angajaţilor şi de asemenea, ceea ce este mai grav, nu ştim dacă persoanele fizice sau IMM-urile vor fi scutite de la plata ratelor bancare măcar pentru o perioadă limită de 3 luni, evident, cu prelungirea contractelor de credit pentru perioada de scutire de la plata ratelor.
Știm, domnule ministru, că românilor li s-au restrâns o parte din drepturile subiective garantate de Constituţie dar oare nu ar fi firesc ca această măsură să fie acompaniată de altele prin care să se restrângă, aceloraşi români şi sfera obligaţiilor civile, în mod direct proporţional cu restrângerea drepturilor ? De exemplu, o amânare a plăţii obligaţiilor către stat nu ar fi oportună ?
În orice caz, până va ieşi din izolare domnul Premier, asta dacă va avea curajul să o facă, se impun o serie de întrebări, în contextul guvernării ţării prin ordonanţe militare:
1.Daca Ministerul Afacerilor Interne are capacitatea necesară de a monitoriza respectarea obligaţiilor tuturor celor care se află în izolare, atât in mediul urban cât şi în mediul rural, ţinând cont de creşterea accelerată a acestui număr de cetăţeni cât şi de numeroasele cazuri în care măsura izolării la domiciliu nu a fost respectată ? S-a gândit Ministerul Afacerilor Interne că, pentru sporirea efectivelor, să apeleze şi la cursanţii Academiei de Politie sau la cursanţii şcolilor de subofiţeri ?
2. Când se va lua măsura testării, la scară largă, a cetăţenilor României şi dacă sunt respectaţi paşii unei anchete epidemiologice complete pentru fiecare caz de infectare în parte ? Daca se va lua măsura testării, cu prioritate, a medicilor aflaţi în linia întâi de lupta cu Covid 19, a persoanelor de peste 65 de ani cât şi a persoanelor care se află în carantină sub pază militară ?
3. Care este capacitatea de paturi complet echipate de terapie intensivă pe care o poate oferi România, pe fiecare centru medical în care se tratează cetăţenii infectaţi cu Covid 19 ?
4. Din ce cauză se aplică scheme terapeutice diferite la centrele care vindecă pacienţii infectaţi cu coronavirus şi din ce cauză sunt atât de mari diferenţele între numărul pacienţilor vindecaţi la Timişoara şi numărul pacienţilor vindecaţi la celelalte centre medicale care se luptă cu acest virus ?
Cu respect,
Deputat Circumscripţia Iaşi
Cojocaru Petru Bogdan