După un mandat petrecut la Cotroceni, Klaus Iohannis și-a însușit o serie de noi calități, folositoare și din păcate foarte prezente în politica autohtonă. Viclenia și foamea de putere par a fi noile stări în care îl vedem pe președintele țării, aproape la fiecare declarație de presă pe care o face.
Astăzi am asistat la o lecție din partea acestuia despre importanța desfășurării alegerilor amticipate, despre care ar fi oportunitatea lor și mai ales cum se poate ajunge la această situație. Dumnealui ne-a vorbit despre scenarii posibile, demisii ale guvernului și chiar candidaturi potențiale la primăria capitalei.
Constatăm că este continuată această traiectorie deviantă față de constituție și spiritul acesteia a domnului Iohannis, președintele uitând sau ignorând cu bună știință faptul că trebuie să fie un mediator între puterile statului și un element de echilibru care să protejeze valori precum pluralismul politic și separarea puterilor în stat.
Alegerile anticipate reprezintă o situație excepțională
În fapt, președintele încearcă să acapareze toată puterea din acest stat, momentan având puternic strâns în pumn puterea în cadrul PNL, unde sunt executate toate ordinele provenite din dorințele de la Cotroceni.
Mandatul parlamentului este de patru ani, iar orice scurtare a acestuia constituie o încălcare a puterii concrete pe care acesta trebuie să o exercite conform constituției. Alegerile anticipate reprezintă o situație excepțională, o criză politică cu un potențial de a bloca activitatea statului. Să abuzezi de această instituție, doar pentru oportunitate politică, reprezintă un gest de natură autocrată care poate seta un precedent deosebit de periculos pentru caracterul democratic al României.
Acestea fiind spuse, îi reamintim domnului Iohannis că politica se face în interiorul limitelor stabilite de legea fundamentală a țării, și nu din disconfortul pe care îl manifestă vădit la fiecare declarație de presă, disconfort provenit din simpla existență a unei opoziții politice. Chiar dacă i-ar fi de succes acest demers, în eventualitatea unei dispute cu viitoarele guverne din partidul său, suntem convinși că nu s-ar sfii să mai apeleze o dată la aceleași strategii autocratice.
Petru Bogdan Cojocaru
Deputat PSD