22 de mumii aparținând unor regi și regine ale Egiptului antic au traversat sâmbătă capitala Egiptului, Cairo, în cadrul unei procesiuni care a stârnit reacții controversate în rândul opiniei publice. În decurs de o săptămână, Egiptul a fost afectat de blocarea Canalului Suez de o navă-container, un accident de tren care a lăsat în urmă 18 morţi în Sohag (sud) şi decesul a cel puţin 25 de persoane din cauza prăbuşirii unui imobil din Cairo. „Parada de Aur a Faraonilor”, care înseamnă de fapt mutarea rămășițelor regale într-un nou muzeu, este privită cu teamă de mulți oameni.
22 de mumii regale, dintre care 18 ale unor regi şi patru ale unor regine, vor fi transportate de la Muzeul din Cairo, unde au fost adăpostite mai bine de un secol, la sediul Muzeul Naţional al Civilizaţiei Egiptene, pe un traseu de 5 kilometri.
Mumiile vor fi transportate în ordine cronologică, fiecare într-un car decorat în stil faraonic ce va purta numele respectivului suveran. Cortegiul va fi deschis de către Faraonul Seqenenre Taa (secolul al XVI-lea î.e.n.) din dinastia a XVII-a, urmat de Ramses al II-lea şi Hatshepsut și încheiat de Ramses al IX-lea (secolul al XII-lea î.e.n.) din a XX-a dinastie.
Înainte de paradă, mumiile vor fi plasate în recipiente speciale umplute cu azot. În noua „reședință”, mumiile vor fi depozitate în cutii mai moderne. „Controlul temperaturii și umidității va fi chiar mai bun decât în vechiul muzeu”, a declarat Salima Ikram, profesor de egiptologie la Universitatea Americană din Cairo.
Cele 22 de mumii vor fi expuse publicului larg la Muzeul Național al Civilizației Egiptene timp de 15 zile după paradă. Acestea vor fi prezentate individual alături de sarcofagele lor, într-un decor care va aminti de mormintele subterane ale regilor şi vor fi însoţite de o biografie.
Folosind un hashtag în arabă care se traduce prin „blestemul faraonilor”, numeroşi internauţi au asociat recentele dezastre din Egipt cu un ”blestem” care ar fi fost provocat de mutarea mumiilor faraonilor.
Editor: Nicolau Smaranda-Elena