Inspectorii Protecţiei Consumatorului au părut hotărâţi să amendeze un magazin de bijuterii din Piaţa Voievozilor. La un control efectuat în septembrie anul trecut, inspectorii au fost nemulţumiţi de faptul că de pe etichetele bijuteriilor expuse lipsea tipul pietrelor montate sau lungimea lănţişorului ori brăţării.
Urmarea a fost o amendă de 10.000 lei, întrucât consumatorii nu ar fi fost consumatorii corect, complet şi precis, scrie ziaruldeiasi.ro.
Firma amendată a plătit imediat jumătate din minimul amenzii, respectiv 5.000 de lei, dar a şi contestat procesul-verbal de sancţionare în instanţă.
„Agenţii au pretins că pe etichetele fiecărei bijuterii trebuie să existe mult mai multe informaţii decât cele deja consemnate. Petenta afişează, conform legislaţiei, pe etichetele fiecărui produs următoarele informaţii: gramajul, tipul/caratajul metalului preţios, preţul şi doar în cazul pietrelor preţioase detalii despre carataj, denumire sau alte specificaţii. În gemologie, pietrele preţioase sunt reprezentate de diamant, rubin, smarald şi safir. Deşi este specificat extrem de clar că doar pietrele preţioase şi nu şi cele semipretioase sunt supuse afişării foarte detaliate, agentul constatator a pretins că toate pietrele, inclusiv cele semi-preţioase şi sintetice ar fi trebuit să fie menţionate pe etichetă cu toate detaliile lor, respectiv lungime sau grosime”, s-au plâns reprezentanţii firmei.
Conform legii, metale preţioase sunt considerate aurul, argintul, platina şi paladiul, inclusiv aliajele acestora.
Pietrele preţioase sunt diamantele, rubinele, safirele şi smaraldele, dar numai dacă sunt naturale, ca şi perlele, fie ele naturale sau de cultură. Pentru pietrele semipreţioase nu există norme specifice de reglementare.
La aceste prevederi s-au raportat magistraţii Judecătoriei, care au constatat că inspectorii nu făcuseră dovada că firma vindea pietre preţioase fără a menţiona tipul şi greutatea lor. Lungimea brăţărilor sau lanţurilor nu face nici ea parte dintre informaţiile pe care legea le impune să fie menţionate pe etichetă. Pentru bijuteriile vândute de firma amendată, era suficientă menţionarea tipului metalului din care erau făcute, caratele, gramajul şi preţul. Or, aceste informaţii erau prezente.
„Instanţa apreciază că prin informaţiile existente pe eticheta produselor comercializate de petentă, aceasta a informat consumatorii corect, complet şi precis cu privire la natura şi caracteristicile obiectelor pe care le comercializează. Instanţa consideră că fapta reţinută în actul de sancţionare, nu există, iar procesul verbal se dovedeşte a fi netemeinic din acest punct de vedere”, au reţinut judecătorii.
Ei au dispus anularea procesului-verbal. Pentru a-şi recupera banii deja plătiţi în contul amenzii, firma va trebui să apeleze la procedura administrativă. Sentinţa nu este definitivă, ea fiind deja contestată în faţa Tribunalului.