Surpriză de proporţii în lupta ce are loc pentru obţinerea vaccinului care să pună capăt pandemiei. China a anunţat că cea de-a treia fază a studiilor clinice ale unui vaccin anti-coronavirus dezvoltat de CanSino Biologics va avea loc în Rusia, scrie Interfax. Testarea ar urma să fie făcută până la sfârșitul lunii viitoare, relatează b1.ro
625 de voluntari, vaccinați la 8 spitale din Rusia
„O singură vaccinare a voluntarilor va fi efectuată până la sfârșitul lunii septembrie. După aceea, într-o lună, va începe procesarea și evaluarea rezultatelor privind siguranța și imunogenitatea. Rezultatele studiului sunt așteptate în toamnă. În viitor, voluntarii vor continua să fie monitorizați timp de șase luni”, a declarat Mihail Tîferov, președintele Petrovax Pharm.
Până acum există 625 de voluntari care vor fi vaccinați la 8 spitale din Moscova, Sankt Petersburg, Iaroslav și Ekaterinburg. Compania Petrovax Pharm continuă însă să înregistreze cererile ruşilor celor care vor să testeze vaccinul chinezilor.
Petrovax, aliat cu CanSino Biologics în lupta anti-COVID
Până să înceapă testările, compania Petrovax a primit permisiunea Ministerului Sănătății din Rusia să efectueze un studiu clinic în faza a III-a a vaccinului chinez Ad5-nCov. Într-o conversație cu jurnaliștii de la Interfax, Țîferov a declarat că comunitatea mondială poate depăși mai rapid pandemia și poate găsi un mijloc eficient de a combate COVID-19 doar prin cooperarea internațională.
După ce vaccinul va fi înregistrat în Federația Rusă, Petrovax va fi gata să fabrice medicamentul în locațiile sale din Moscova. Sunt planificate livrări ale vaccinului chinez pe piața rusă, precum și către țările CSI.
Rusia, Germania şi China – primele vaccinuri anti COVID
Pe 11 august Rusia a anunţa chiar prin vocea preşedintelui Vladimir Putin că a pus la punct primul vaccin împotriva COVID-19. Rușii au folosit o combinație între doi viruși, un adenovirus care transportă în celule o bucată de material genetic din virusul COVID-10.
Imediat după ce Rusia a anunțat dezvoltarea primului vaccin anti-COVID din lume, oficialii germani au declarat că și ei vor finaliza propriul vaccin până la finalul toamnei.
China a anunţat şi ea luni, patentarea unui prim vaccin la care va începe producţia de masă. Vaccinul chinezilor ar fi , spun ei, „ușor și rapid” și poate împinge corpul spre „a genera un răspuns imun puternic la nivel celular și hormonal într-un timp scurt”.